Prvostepena presuda
213

Unčanin, Miljević i Despot kao pripadnici VRS dobili po 18 godina zatvora zbog zločina u Ključu

S. Š.
Boško Unčanin (Foto: Detektor)
Boško Unčanin (Foto: Detektor)
Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu protiv Boška Unčanina, Dragana Despota i Marinka Miljevića optuženih za ratni zločin protiv čovječnosti. Sva trojica dobila su po 18 godina zatvora.

Unčanin, Miljević i Despot su osuđeni na po 18 godina zatvora, a proglašeni su krivim za zločin protiv čovječnosti, odnosno da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području Ključa.

Unčanin i Despot se nisu pojavili na izricanju presude, a Sud je donio rješenje, kojim im se određuje pritvor.

Miljević, koji se inače nalazi na izdržavanju kazne za drugo djelo, prisustvovao je današnjem ročištu, javlja Detektor.

Suđenje Unčaninu, Miljeviću i Despotu je počelo u septembru 2022. godine, a na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

Kako je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH. Naime, optuženi su da su u periodu od kraja maja 1992. godine, pa sve do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, pripadnika policije i paravojnih formacija, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Ključ, na sela i naselja Pudin Han, Velagiće, Ramiće, Krasulje, Kamičak i druga područja općine Ključ, nastanjena pretežno bošnjačkim stanovništvom, znajući za takav napad te da njihove radnje čine dio tog napada, kao pripadnici voda Vojne policije 2. inženjerijskog puka 2. Krajiškog korpusa VP 4630 Ključ, VRS, zajedno s drugim njima poznatim pripadnicima VRS, izvršili progon bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi postupajući s diskriminatornom namjerom, suprotno pravilima međunarodnog prava i to ubistvima najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti.