Akcija MUP-a RS-a
52

Uz pomoć istražnih organa iz Austrije i Češke uhapšena tri biznismena iz Banje Luke i Brčkog

S. Š.
Foto: MUP RS
Foto: MUP RS
Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijskim službenicima Brčko Distrikta realizovali su operativnu akciju kodnog naziva "Alfa".

I okviru akcije slobode su lišene tri osobe, dvije iz Banje Luke i jedna iz Brčkog.

Svi oni sumnjiče se da su izvršili krivično djelo "Organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelom "Neovlašteni promet opojnih droga".

Na osnovu naredbi za pretresanje Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, jučer je na području Banje Luke i Brčkog izvršeno više pretresa stambenih objekata i vozila osoba lišenih slobode.

Tom prilikom je pronađena i oduzeta određena poslovna dokumentacija privatnih preduzeća sa različitim djelatnostima u vlasništvu navedenih lica, kao i veći broj mobilnih telefona i računara, vatreno oružje, više skupocjenih putničkih motornih vozila, određena oprema namijenjena za opremanje improvizovane laboratorije za uzgoj i proizvodnju narkotičkih sredstava i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao materijalni dokazi u krivičnom postupku.

U toku današnjeg dana oni će uz izvještaj o izvršenim krivičnim djelima biti sprovedena u prostorije Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

Navedena operativna aktivnost je rezultat višegodišnje međunarodne istrage MUP-a Republike Srpske, Tužilaštva BiH, EUROPOL-a i istražnih organa Republike Austrije i Češke.

Po naredbi Tužilaštva BiH, u akciji provedenoj zajedno sa MUP-om RS-a, u predmetu organizovanog kriminala visokog nivoa, lišeni su slobode Izet Beganović, Adnan Kelecija i Sadik Kevrić. Tužilaštvo je saopćilo da su korišteni i dokazi iz kriptovanih aplikacija.