Sud BiH
14

Zamjenik komandira Granične policije i Bago idu u pritvor, čeka se raspisivanje potjernice za Galićem

S. Š.
Hapšenje Blagoja Milovića
Hapšenje Blagoja Milovića
Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere pritvora osumnjičenima Blagoju Miloviću i Ivici Bagi koji su ranije ove sedmice uhapšeni u okviru SIPA-ine akcije "Kings", u kojoj je osumnjičen i Zoran Galić, zamjenik direktora SIPA-e.
Miloviću i Bagi je određen jednomjesečni pritvor, a oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, davanje dara i drugih oblika koristi. zloupotreba položaja ili ovlaštenja i povreda tajnosti postupka.

Njih dvojica uhapšeni su u okviru akcije u čijoj su realizaciji na terenu učestvovali i pripadnici Europola, izvršen je pretres stambenih objekata i prevoznih sredstava koja koriste osumnjičene osobe na sedam lokacije na području Trebinja, Berkovića, Posušja, Stoca i Gruda i oduzeto je jedno putničko vozilo, veći broj mobilnih telefona, nosača SIM kartica, rokovnika, prenosnih računara, nosača digitalnih medija i službenih dokumenata.

Istragom je, pored Milovića i Bage, kao i još nekih osoba, obuhvaćen i zamjenik direktora SIPA-e, Galić Zoran, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Prema posljednjim informacijama Tužilaštva BiH, Galić je otišao u Hrvatsku i to jer je dobio insajderske informacije da se protiv njega vodi istraga te da postoji mogućnost i hapšenja.

Zbog postojanja dvojnog državljanstva, on je 08.07.2024. godine, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi. Ukoliko dođe do toga, oko čega još uvijek nije saopćena zvanična informacija, Hrvatska bi trebala izručiti Galića BiH jer od 2013. godine postoji sporazum o ekstradiciji između ove dvije države.