I dalje u bjekstvu
44

Crnogorska policija traga za Alijom Balijagićem, osumnjičen za ubistvo brata i sestre iz Bijelog Polja

M. G.
Alija Balijagić (Foto: Arhiv Policije Crne Gore)
Alija Balijagić (Foto: Arhiv Policije Crne Gore)
Policija Crne Gore je u punom kapacitetu uključena u potragu za Alijom Balijagićem, 45-godišnjakom iz Bijelog Polja, koji je osumnjičen za brutalno dvostruko ubistvo u Sokolcu.

Žrtve, brat i sestra Jovan i Milanka Madžgalj, pronađeni su mrtvi nakon što su Balijagića prethodno primili u svoju kuću, pruživši mu gostoprimstvo. Balijagić se, prema izvještajima, vratio na mjesto zločina i hladnokrvno pucao na njih kroz prozor kuće, usmrtivši ih na licu mjesta.

Portal Vijesti izvještava da su sve raspoložive policijske jedinice, uključujući helikopterske timove, angažovane u potrazi, dok su mještani u velikom strahu jer vjeruju da je policija propustila pravovremeno reagovati na prijave o sumnjivom ponašanju osumnjičenog.

Prema riječima Veska Gogića, predsjednika mjesne zajednice Tomaševo, mještani su više puta prijavljivali osobu koja se slobodno kretala po selu naoružana, prijetivši mještanima i pokazujući oružje. Navodno, Balijagić se danima kretao od kuće do kuće u okolini Sokolca, a samo 15 dana prije ubistva ukrao je lovačku pušku iz jedne kuće u Bijelom Polju.

Prema neslužbenim informacijama, Balijagić je višestruki povratnik u kriminal, s dosjeom koji uključuje razbojništva, krađe i nasilna djela. U jednom od incidenata iz 2015. godine, Balijagić je tokom pljačke u rodnom selu naoružao se puškom ukradenom iz kuće dok su ukućani spavali, a do sada je u zatvoru proveo ukupno dvadesetak godina zbog raznih krivičnih djela.

[TWITTER]241026033[/TWITTER]

Reporteri RTCG-a posjetili su kuću u kojoj se dogodio zločin, gdje su zatekli uznemirene mještane, koji su u strahu i smatraju da je sistem zakazao. Pored straha za vlastitu sigurnost, mještani su najavili mirne proteste i izražavaju spremnost da se pridruže policiji u potrazi za osumnjičenim, smatrajući da bi odgovorni u policiji trebali snositi posljedice zbog navodnih propusta.

Mještani su posljednjih dana zatvoreni u svojim domovima, držeći vrata zaključana, dok im je život ugrožen zbog odbjeglog napadača koji se kreće slobodno. U tom kontekstu, Vesko Gogić je istakao da su mještani ogorčeni na sporost sistema i policijskih službi koje nisu reagovale na vrijeme, čime su, prema njegovim riječima, ozbiljno ugrozili sigurnost lokalnog stanovništva.