Godišnjica Povelje
2

Bosansko akademsko društvo obilježilo "Rođendan Bosne" u Beču, prikupljeni iznos donirali Pomozi.ba

I. Sa.
Bosansko akademsko društvo u Austriji upriličilo je manifestaciju povodom obilježavanja 835 godina od potpisivanja Povelje Kulina bana u Diplomatskoj akademiji u Beču.

Ovaj događaj, koji slavi najstariji očuvani dokument bosanske državnosti, postao je tradicionalno okupljanje Bosanki i Bosanaca, kao i prijatelja Bosne s ciljem podizanja svijesti o historijskim vezama između Bosne i Austrije.

Foto: Bosansko akademsko društvo
Foto: Bosansko akademsko društvo

Uz bogati kulturno-umjetnički program, ove godine društvo je obilježilo i 30 godina od osnivanja Bosanskog akademskog društva u Austriji. U sklopu manifestacije uručene su nagrade za studente, naučnike i umjetnike koji su postigli izvanredne rezultate u 2024. godini.

Na ovogodišnjoj svečanosti, počasno članstvo u Bosanskom akademskom društvu Austrije dodijeljeno je velikom prijatelju Bosne i Hercegovine: bivšem visokom predstavniku u BiH Dr. Wolfgangu Petritschu, kao i bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Dr. Stjepanu Mesiću.

Petritsch je kazao:

"Na neki način, Bosna je moja druga domovina. Kada vidim kvalitet umjetnika i znanstvenika, imao bih želju da bosanski političari budu podjednako kvalitetni kao bosanska muzika, umjetnost i znanost".

Predsjednik Bosanskog akademskog društva Sirađ Duhan naglasio je važnost očuvanja bosanske historije i kulturne baštine.

"Ovom prilikom zajedno slavimo našu bogatu historiju, ali nastavljamo graditi mostove između Bosne i Austrije kroz akademsku, kulturnu i društvenu saradnju. Pozivamo sve Bosanke i Bosance, te prijatelje naše zemlje, da nam se pridruže u ovim našim nastojanjima", naveo je on.

Povodom katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini, Bosansko akademsko društvo u Austriji odlučilo je, iz solidarnosti s unesrećenima, sva sredstva prikupljena od ulaznica i dobrovoljnih priloga donirati humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba.