10. oktobra
10

DiaLab Konferencija: Povezivanje dijaspore i domaćih kompanija

DiaLab Konferencija
DiaLab Konferencija
USAID projekat "Diaspora Invest" i Bit Alijansa realizovali su DiaLab - Business and Social Impact Academy, s ciljem povezivanja stručnjaka iz dijaspore s poslovnom zajednicom u BiH.

Završni događaj zakazan je za 10. oktobar 2024. pružajući priliku za umrežavanje s IT kompanijama, predavačima iz dijaspore i predstavnicima USAID-a, a prijaviti se možete putem maila [email protected] ili forme na LINKU.

Bosanskohercegovačka dijaspora, koja živi u više od 50 zemalja, ima značajan potencijal za razvoj Bosne i Hercegovine. S obzirom na smanjenje broja stanovnika u zemlji, projekti za saradnju sa dijasporom su ključni za jačanje poslovnih veza s eksternim tržištem i stvaranje novih prilika za ekonomski napredak.

Projekat DiaLab – Business and Social Impact Academy je pokazao značaj saradnje dijaspore i lokalnih kompanija, a finalni događaj će pokazati postignute rezultate i otvoriti vrata novim inicijativama za razvoj društvene odgovornosti poslovne zajednice u BiH.

"Kroz ove aktivnosti uspjeli smo izgraditi zajednicu stručnjaka i stručnjakinja iz dijaspore koji žele doprinijeti rastu društvene odgovornosti u domaćim kompanijama. Ove godine je naš fokus bio na IT sektoru, ali to želimo proširiti i dalje te nastaviti podizati svijest o tome da svaka investicija nosi sa sobom i važan društveni utjecaj na sredinu gdje se realizuje. USAID želi donijeti savremene prakse u poslovanje kompanija u BiH, korištenjem znanja uspješnih stručnjaka iz dijaspore. U dvije godine od početka projekta do danas kroz mentorski program će proći preko 70 kompanija, koje žele poveznice, znanje i nove prilike", poručila je Dobrila Boba Vukmanović, projekt menadžerica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Saradnja sa USAID-om kroz ovu inicijativu se pokazala veoma važnom za otvaranje novih prilika i kod lokalnog partnera Bit Alijanse.

"Mislim da u posljednjih 30 godina nismo ni izbliza iskoristili potencijal naše dijaspore, ali ni njima ponudili mogućnost da više borave u Bosni i Hercegovini i osjećaju se dobrodošlo. Moji kontakti u dijaspori, rasuti širom svijeta, traže mogućnost za investiranje u BiH, traže razlog da što češće ovdje borave, a jedan od razloga svakako mogu biti i poslovne prilike koje im mi u BiH trebamo omogućiti. Uključivanje dijaspore u projekte kao što je DiaLab pomaže u stvaranju snažnijih veza između lokalne zajednice i globalnog tržišta, posebno u IT industriji, gdje je razmjena znanja i iskustava ključna za inovacije i rast. Ova saradnja može otvoriti vrata novim tehnološkim rješenjima i omogućiti lokalnim talentima da se povežu s globalnim trendovima i prilikama", poručio je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.

Predstavnici IT kompanija u BiH su kroz akademiju imali priliku unaprijediti svoje vještine i izgraditi korisne kontakte. Tokom osam sesija, predavači iz dijaspore podijelili su iskustva u prodaji, poslovnim strategijama, umrežavanju i održivom razvoju, pružajući učesnicima praktične alate i prilike za učenje i umrežavanje.

"Moja želja je da doprinesem razvoju poslovne kulture koja prepoznaje i cijeni ljudski potencijal kao ključni faktor uspjeha. Oduševljena sam entuzijazmom i znanjem učesnika te njihovom željom za učenjem i razvojem. Ovaj projekt pokazuje kako saradnja između različitih sektora može rezultirati konkretnim i mjerljivim uspjesima, te daje primjer drugim organizacijama kako iskoristiti potencijal dijaspore za ekonomski i društveni napredak. Vjerujem da ovakvi projekti imaju ogroman potencijal da transformišu društvo i ekonomiju, i jako sam ponosna što sam bila dio ove inicijative", poručila je Lamija Bašić, profesorica sa Univerziteta u Kaliforniji i jedna od predavačica u okviru programa akademije.

"DiaLab akademija je za mene bilo divno iskustvo i prilika za upoznavanje sa inspirativnim pričama naših govornika, ali i dijeljenje iskustva s kolegama iz branše. Svojevrsno proširenje vidika i usvajanje znanja koje sam dalje mogla primijeniti na svoj rad, donijeli su jednu vrstu osvježenja u moje day-to-day poslove", izjavila je Sara Avdagić iz kompanije Atlantbh i polaznica akademije.