Peti po redu
112

Marš mira u Parizu povodom godišnjice genocida u Srebrenici okupio više od 50 učesnika

A. Ku.
U prijestolnici Francuske danas je održan Peti marš mira pod vodstvom udruženja "Međunarodna solidarnost Bosna i Hercegovina - Francuska" povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Na dan ključnih izbora u Francuskoj, gdje je protuimigrantska, euroskeptična krajnja desnica uvjerena da će osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, preko pedeset učesnika je krenulo sa trga Republike sve do ulice Srebrenice noseći zastave Francuske i Bosne i Hercegovine, u znak suosjećanja sa porodicama žrtava, da se genocid ne zaboravi", navode iz ovog udruženja.

Koloni su se pridružili zvaničnici Pariza, prijatelji Francuzi Bosne kao i mnogobrojni građani Bosne i Hercegovine i regije.

Komemoracija je posvećena žrtvama Srebrenice i čitavog Podrinja i o žrtvama za kojim se još uvijek traga.

Nakon predatog zahtjeva prošle godine da se podigne spomen-obilježje žrtvama genocida i svim žrtvama rata u BiH u Parizu, Pariz će dati svoju odluku sljedećeg 11. jula tokom posljednje sjednice prije odmora.

"Opština Pariz je već dala odluku da se promijeni tabla ulice 'masakar' u 'genocid'", navedeno je.

Peti marš mira u Parizu je održan 30. juna jer udruženje vodi grupu Francuskih učesnika u Bosnu i Hercegovinu na Marš mira od Nezuka do Potočara.