Višednevni događaji
74

Sjećanje na žrtve genocida živi i u Chicagu i Sydneyu: Prigodnim programom obilježena godišnjica

S. Š.
Godišnjica genocida u Srebrenici i ove godine prigodnim programom obilježena je u Chicagu i u Sydneyu.

Ovogodišnje obilježavanje 11. jula, tačnije 29. godišnjice genocida u Srebrenici, u okviru Bosanske zajednice u Sydneyu (Australija), proteklo je u sasvim novoj formi u odnosu na ranije godine, a po mišljenju mnogih bila je to svojevrsna prezentacija patriotizma počev od samih organizatora pa sve do svakog posjetioca.

Izložba slika pod nazivom "IZVAN BOLA" (Beyond Pain) o Srebrenici iz julskih dana 1995.godine, otvorena je u BH Kulturnom centru u Leppingtonu još 6. i trajala je sve do 11. jula. U tom sklopu, istog dana, održana je i prva projekcija dokumentarnog filma "Dr Ilijaz", što je potvrdilo sa kakvim se problemima susretala ta malobrojna ali odvažna ekipa ljudi oko dr Ilijaza Pilava, kao I njihovi brojni pacijenti - ranjenici.

Dan poslije, 7. jula, u prijepodnevnim satima, u Sydney City je organizovana je mirovna šetnja ili Marš mira, od Hyde Parka (Hajd park) do Royal Botanic Garden u neposrednoj blizini Sydney Opera House. Učestvovao je veliki broj gradjana, mladih pogotovo. Skupu su se obratili, predsjednik Vijeća Bosanske zajdnice NJV (BCC NSW) Safet Alispahić i Mirsada Helać koja je kao dijete upamtila srebreničke dane jula 1995.godine.

U utorak, 9. jula u BHKC u Leppingtonu još jednom je prikazan dokumentarac "Dr Ilijaz" kao materijalni dokaz srebreničke golgote.

Na dan 11.jula je ispred BH Kulturnog centra u simboličnih 11:07, u ime svih organizacija u Sydneyu izvršeno spuštanje zastava na pola koplja i polaganje vijenaca sa cvijećem ispod panoa Never forget Srebrenica 8372…Vijence su položili Počasni konzulat BiH u Sydneyu, Islamska zajednica Sydney, FC Bossy, Vijeće bosanske zajednice NSW, Bosanska etnička škola, Australijsko bosansko-herecegovačka kulturna asocijacija te brojni pojedinci i djeca.

Isto veče, 11. jula u velikoj sali BH Kulturnog centra u prisustvu brojnih gostiju i zvanica održan je primjeren program u zaistako memorativnoj atmosferi i u prisustvu brojnih Srebreničana, živih svjedoka ljudskog zla oličenog u genocidu.

Sljedećeg dana 12. jula u sva tri džemata klanjane su dženaze u odsustvu za 14 Srebreničana koji su ukopani u Potočarima dan ranije. I konačno, 13. jula je u okviru Islamske zajednice održan program vjerskog karaktera, u džematu Penshurst, čime su ostvareni vrlo zahtjevni i obimni zadaci Bosanske zajednice u Sydneyu, kao dio kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i Podrinju jula 1995.godine.

Obilježavanje u Chicagu

Tokom 13. jula u Chicagu, održana je 5. tradicionalna šetnja povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici.

Planiranje ovog događaja, kao i svih prethodnih godina, počelo je odmah po završetku prošlogodišnje šetnje. BHGF "Bosnian and Herzegovinian genocide foundation" dano-noćno je radila na organizaciji ove šetnje kako bi sve proteklo u najboljem redu, te kako bi se dobile sve potrebne dozvole od države Illinois ali i općine u kojoj je šetnja organizovana.

Kako bi imali uvid u broj učesnika, svi koji su željeli da učestvuju, trebali su se registrovati, mada kao i prethodnih godina, očekivao se veći broj od onog koji je bio registrovan. Registrovano je nešto više od 800 učesnika, a po procjeni organizatora, kao i prethodnih godina, učestvovalo je nesto vise od 1.000 osoba. Istaknute su zastave Bosne i Hercegovine, Amerike, ali i Palestine.

Prije početka same šetnje, organizatori su se obratili prisutnima te je iščitano svih 14 imena identificiranih žrtava genocida koje su ovog jula svoj vječni počinak našli u Memorijalnom centru Potočarima.

Obzirom da u ovom dijelu Amerike živi veliki broj osoba porijeklom sa Podrinja, organizatori šetnje su apelovali učesnicima, da kada su u Bosni i Hercegovini, ponovo daju krvne uzorke, jer u mrtvačnicama leži još 800 neidentifikovanih žrtava genocida sa područja Podrinja.

Kao i prethodnih godina, tako i ove godine, cilj šetnje jeste da se učini simboličnih 8.372 koraka, što predstavlja broj žrtava koji su mučeni, te na nehuman način ubijeni kobnog 11. jula u UN zaštićenoj zoni i Srebrenici. Ove godine osim velikog Cvijeta Srebrenice, postavljene su i 8.372 zastave sa Cvijetom Srebrenice koje su predstavljale žrtve genocida. Šetnja je krenula u 10 sati sa "Montrose Harbor" u Chicagu, a šetnji su prisustvovali i preživjeli Srebreničani koji su putovali kroz šume kako bi došli do slobodne teritorije. Oni su istakli da je sve proteklo u najboljem redu, sa svim uslovima, vodom, užinama, te da su oni putovali kroz šume bez vode, hrane, ali i puno straha, jer su neprijatelji bili svuda oko njih, te da je samo mala šačica njih bila dovoljno sretna da preživi agresore.

Organizatori su obećali starijim generacijama da će čuvati od zaborava genocid počinjen ne samo u Srebrenici, nego na području cijele BiH, te da se već ove godine dosta više omladine uključilo u organizaciju i volontiranje na samom dogadjaju.

Organizovani su i punktovi gdje su učesnici šetnje dobili vodu, voće, užinu, majice i torbu sa osnovnim potrepštinama za šetnju, obzirom da je temperatura u Chicagu iznosila oko 30 stepeni celzijusa uz veliku vlažnost zraka, apelovano je da se pije dosta vode i da se zaštiti od sunca.

BHGF Fondaciju čine: Emir Hadžiahmetović, Adela Isović, Zehra Halilić, Azra Atić, Muhamed Karić, Midhad Jakupović, Semir Delić, Ahmedin Špiodić, Ademir Smajlović, Amir Rešić, Enes Avdić, Haris Džubur, Melina Sivac, Dženita Višća Hrnjić, Lejla Osijan.