Među džematima
156

U dobrovoljnoj akciji u Njemačkoj skupljeno 400.000 eura za poplavljena područja u BiH

V. K.
Džemati Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj skupili su 400.000 eura u sergiji (dobrovoljni novčani prilozi) za poplavljena područja u Bosni i Hercegovini.

Glavni imam Aldin-ef. Kusur i predsjednik Zenahir Mraković uručili su ček direktoru Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamedu Jusiću ček u vrijednosti od 400.000 eura, što su sredstva koja su prikupljena na sergiji u džematima u Njemačkoj za stradale u nedavnim poplavama u Bosni i Hercegovini.

Donacija je dodijeljena u okviru događaja obilježavanja 30. godišnjice islamske zajednice u Njemačkoj.

Svečanosti je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, koji je, ukazujući na važnost institucionalnog djelovanja, podsjetio i na odgovornost koju sa sobom nosi rad u džematima.

"Ovdje u ovoj zemlji smo i prije agresije počeli osnivati džemate. Imali smo svijest o tome šta znači imati svoje institucije i djelovati kroz njih. Ispostavilo se da su to bile početne cigle jednog velikog zdanja, koje će sve više rasti i širiti svoj utjecaj. To je današnja Islamska zajednica, objedinjena oko svoje centrale i povezana sa centrom u Sarajevu. Ona i danas jednako raste i ustrojava se, kako bi bila još efikasnija", poručio je reisul-ulema Kavazović.

Tokom svečanosti su govorili i članovi Rijaseta Islamske zajednice, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić i direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić, a glavni imam IZBNJ Aldin-ef. Kusur je prilikom obraćanja istakao da su svečanosti prilika za retrospektivan pogled u prošlost, ali i planiranje djelovanja u budućnosti.

"Ovaj jubilej koji obilježavamo je prilika da se osvrnemo na našu prošlost, s poštovanjem prema onima koji su bili, radili i gradili prije nas, ali i da se podsjetimo na odgovornost koju mi imamo kada je u pitanju izgradnja naše zajednice", poručio je predsjednik IZBNJ Zenahir Mraković.