U samom centru grada
80

U Salzburgu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici, građani se upisali u knjigu žalosti

A. Ku.
Zajednica sedam bh. udruženja iz Salzburga i ove godine bila je organizator obilježavanja sjećanja na genocid Srebrenici.

Ovo je jedanaesta godina zaredom otkako se svakog 11. jula, na godišnjicu genocida u Srebrenici građani okupljaju na Residentzplatzu, u samom centru ovog austrijskog grada te raznim kulturnim sadržajima odaju počast žrtvama ovog, poslije holokausta najstrašnijem zločinu počinjenom na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Od izuzetne važnosti je, kako kažu organizatori, da se upravo širom Evrope i svijeta obilježava godišnjica genocida, kako bi evropska i svjetska javnost imala što veći uvid u strašne razmjere ovog zločina.

Svih ranijih godina je organizovanje ovakvih događaja bio i svojevrsna borba da se na najvišim nivoima evropske i svjetske političke scene usvoje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Raduje činjenica da je upravo ove godine usvojena Rezolucija od strane UN-a, a to im, kažu u udruženjima, daje podstrek za ustrajnost i snagu za daljnji rad na sjećanju na 8372 ubijene žrtve u julu 1995. godine u Srebrenici.

Mnogi građani bh. porijekla, kao i brojni građani Salzburga, prolaznici i turisti iz cijelog svijeta danas su imali priliku upisati se u knjigu žalosti, te pogledati dugu i nepreglednu listu imena

svih ubijenih od koje zastaje svaka riječ.

I ove godine na poziv organizatora počast žrtvama odali su i predstavnici Gradske uprave Gradskog vijeća Salzburg. Snažnu podršku ovogodišnjem obilježavanju u Salzburgu dao je i Savez bh. udruženja u Austriji Consilium Bosniacum.

Potpredsjednik Saveza Hurem Avdić podsjetio je danas i na činjenicu da je Parlament Republike Austrije već prije dvije jednoglasno usvojio Rezoluciju o počinjenom genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Istakao je još i važnost toga što se širom Evrope ovih dana obilježavaju javni skupovi za sjećanje na žrtve genocida te da su u Consilium Bosniacum ponosni da se i ove godine takav skup ponovo organizuje u gradu Salzburgu, gdje živi veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, koji su u ovom gradu pronašli svoju drugu domovinu pored BiH.