Već se radi na tome
281

Vlada Kantona Sarajevo namjerava osnovati Ured za dijasporu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kanton Sarajevo namjerava osnovati Ured za dijasporu sa ciljem bolje komunikacije i saradnje između dijaspore i njihove matične države.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, već se aktivno radi na formiranju ovog ureda. Poručeno je da kantonalna vlast u skladu s nadležnostima i mogućnostima želi omogućiti svim Bosancima i Hercegovcima u dijaspori osnovne komunikacijske kanale u cilju povezivanja, produbljivanja i jačanja veza te promovisanjem bosanskog jezika u dijaspori.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić (NiP), kantonalni premijer Edin Forto (NS), kantonalna ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NiP) te ambasador Bosni i Hercegovini u Kini i bivši kantonalni ministar finansija Amel Kovačević imali su još jedan sastanak s predstavnicima dijaspore iz Australije:

  • Amirom Šahinovićem, počasnim konzulom Bosne i Hercegovine u Sidneyu;

  • Kemalom Muftićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Australiji;

  • Zoricom Zirojević, savjetnicom u Ambasadi Bosne i Hercegovine;

  • Maidom Kulić-Vugdalić, predsjednicom Školskog odbora u Bosanskoj etničkoj školi u Sidneyu;

  • Safetom Alispahićem, predsjednikom Vijeća bosanske zajednice u Novom Južnom Velsu, kao i članovima Koordinacione grupe Harisom Jackmanom, Sanelom Osmić i Dženitom Čengić-Karup.

Predstavnici bosanskohercegovačkih udruženja iz Australije predstavili su svoje potrebe te predložili niz, kako je navedeno, vrlo praktičnih usluga iz različitih oblasti, koje bi se mogle realizirati kroz Ured za dijasporu.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su saopćili da je ovo jedan u nizu sastanaka s predstavnicima iseljeništva kako bi se što kvalitetnije pripremili i definirali aktivnosti Ureda za dijasporu.