Samo za jednu stranku
64

Znate li kako glasa izborni distrikt u St. Louisu gdje živi veliki broj dijaspore iz BiH?

N. Ž.
Bevo Mill, dio St. Louisa gdje živi 50.000 građana porijeklom iz BiH (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Bevo Mill, dio St. Louisa gdje živi 50.000 građana porijeklom iz BiH (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
U SAD-u živi oko 125 hiljada ljudi koji su rođeni u Bosni i Hercegovini, prema popisu stanovništva iz 2010. godine, a ta brojka je danas još i veća. Većina, njih čak 50.000, živi u jednom dijelu St. Louisa koji se zove Bevo Mill.

Kako se bliže izbori u SAD-u, koji su zakazani za 5. novembar, veliki broj glasača koji su ili rođeni, ili vuku porijeklo iz BiH, imat će priliku da glasaju.

Bevo Mill, kao zapadni dio St. Louisa, glasa kao dio 1. izbornog distrikta savezne države Missouri, u kojem živi nešto više od 741 hiljadu osoba.

Njihova predstavnica u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a je, do ove godine, bila Cori Bush, koja je uživala i veliku podršku dijaspore iz BiH, zbog svojih pro-palestinskih stavova.

Ona je, inače, izgubila na internim izborima Demokratske stranke i neće biti kandidatkinja za mjesto u donjem domu američkog Kongresa.

Što se tiče historije glasanja na izborima za američkog predsjednika, ovaj distrikt, uključujući i Bevo Mill, svoje glasove ekskluzivno daje Demokratskoj stranci.

Tako je od 2000. godine demokratski kandidat na svakim izborima dobio ogromnu podršku. Najveću, procentualno, je dobio prije četiri godine Joe Biden, koji je osvojio 80,3 posto glasova.

Ipak, treba reći da savezna država Missouri već nekoliko izbornih ciklusa, uključujući i posljednji, svojih 10 elektora daje republikancima. Posljednja pobjeda Demokratske stranke u ovoj saveznoj državi desila se 1996. godine, kada je pobijedio Bill Clinton.