Zadobili opekotine
110

Dvojica ruskih tinejdžera ušli na aerodrom i zapalili helikopter, Ukrajinci im obećali platiti

F. H.
Foto: Clashreport
Foto: Clashreport
U noći 11. septembra dva su tinejdžera ušla na teritorij aerodroma u gradu Noyabrsk, Jamalo-Nenecki autonomni okrug Ruske Federacije, i zapalila helikopter Mi-8, prenosi Ukrinform.

“13-godišnji Timur i 14-godišnja Sasha ušli su u zaštićeno područje kroz rupu u ogradi. Pobjegli su kroz ovu rupu. Sada su dječaci u bolnici pod stražom”, stoji u poruci.

Precizira se da je helikopter gotovo u potpunosti izgorio - ostao je samo rep.

Navodno su dječaci preko Telegrama dobili zadatak da zapale helikopter. Za to im je navodno obećano 5 miliona rubalja (55.000 USD). Prema novinama, tinejdžeri su rekli da su neki dan zapalili i mobilni toranj, za što su plaćeni oko 300 dolara.

Prilikom paljenja helikoptera dječaci su bili nepažljivi i zadobili su opekline po licu. Tako su školarci nakon bijega s aerodroma pozvali hitnu pomoć koja ih je odvela u bolnicu.

Također se napominje da otac jednog od učenika sada "služi u vojnim operacijama", kako Rusija naziva agresiju punog opsega na Ukrajinu.

Kako je izvijestio Ukrinform, početkom godine u Čeljabinsku u Rusiji uhapšen je 16-godišnji stanovnik Dagestana koji je optužen za pokušaj paljenja vojnog aviona Su-34 na aerodromu Shagol.