AMCA konferencija
19

Finansijska sigurnost kroz naplatu potraživanja i regulaciju tržišta u Bosni i Hercegovini

Udruženje za naplatu potraživanja i upravljanja imovinom AMCA, organizovalo je prvu stručnu konferenciju na temu "Finansijska sigurnost kroz naplatu potraživanja", kako bi približili ovu važnu temu stručnoj i poslovnoj javnosti u Bosni i Hercegovini.

Kroz prvi panel NPL licenciranje, Petar Mrkonjić direktor EOS MATRIXA u BiH i predsjednik AMCA udruženja sa gostima iz zemlje i regije, poručio je: ”Modernizacija, transparentnost i bolja regulacija oblasti kroz zakonodavstvo su prioritet. Naše važeće zakonodavstvo ostavilo je dosta prostora za unaprjeđenje ove oblasti.

Prijeko je potrebno usklađivanje aktuelnog zakonodavnog okvira sa NPL direktivom Europske unije, sto podrazumijeva i licenciranje kompanija za naplatu potraživanja u Bosni i Hercegovini. Sve to u konačnici treba da proizvede kao rezultat povećanje finansijske odgovornosti, a posljedično i dobre efekte na ekonomiju. Mi smo već kroz aktivnosti Udruženja stavili na raspolaganje znanja i iskustva u formi prijedloga izmjene zakona, zasnovanog na analizama i ekonomskim argumentima, kako bi se za sve aktere u procesu osigurala pravna sigurnost u postupcima naplate”, naglasio je Mrkonjić.

Matija Arapović, predsjednik Udruženja HUAN i član Upravnog odbora FENCA istakao je da Bosna i Hercegovina ide dobrim putem, ali i da je potrebno mnogo rada i truda kako bi se tržište posložilo. "Odlično je što udruženje AMCA postalo ravnopravna članica udruženja FENCA na EU nivou. Vjerujem da će Bosna i Hercegovina u bliskoj budućnosti napraviti pomak u licenciranju kompanija za naplatu potraživanja. Dobar dio kompanija koje rade u Hrvatskoj su licencirane i daje im se mogućnost da rade unutar svih zakonskih okvira, kako novog Zakona o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja tako i zakona o obveznim odnosima, zakona o zaštiti potrošača i itd. Uvjeren sam da kroz aktivne razmjene iskustava i dobrih praksi, kao i naših ekspertiza, posebno kad je riječ o specifičnostima naše regije, možemo pomoći i unaprijediti sveukupno ekonomsko okruženje, pa posljedično, pozitivno utjecati i na društvo u cjelini."

Jedna od važnih tema o kojoj se diskutovalo je bila finansijska pismenost. Zajednički zaključak je da nam je potrebno više edukacije u osnovnim školama, ali i kroz obrazovne programe za odrasle. U Bosni i Hercegovini ne postoji zvanična statistika o finansijski pismenosti stanovništva.

Udruženje AMCA osnovano je 2022. godine kao neprofitna organizacija čiji je cilj da pokreće pitanja, zagovara i aktivno sudjeluje u javnoj raspravi o važnosti pozitivne regulative i etičnosti u industriji naplate potraživanja. Članstvo Udruženja čine kompanije: EOS MATRIX d.o.o. za poslovne usluge Sarajevo, B2Kapital d.o.o. Sarajevo, ‘’McGrath & Arthur’’ d.o.o. Sarajevo i ODM Collections d.o.o. Sarajevo.

Udruženje kompanija za upravljanje imovinom i naplatu potraživanja ostaje predano unapređenju finansijskog sektora, pružajući svojim članovima podršku za održiv rast i prilike za uspostavljanje i jačanje saradnje.

Više o Udruženju kompanija za upravljanje imovinom i naplatu potraživanja dostupno je na linku.