Vrijedan 80 miliona eura
45

Hrvatska će dobiti novi sistem naplate putarine za autoceste, naplatne kućice idu u prošlost

B. R.
Od 2026. novi sistem naplate putarine za autoceste u Hrvatskoj (Screenshot: HRT)
Od 2026. novi sistem naplate putarine za autoceste u Hrvatskoj (Screenshot: HRT)
U Hrvatskoj će nakon ljeta 2026. godine biti u funkciji novi sistem naplate putarine za autoceste, a koji će značiti kraj naplatnih kućica.

Novi sistem će podrazumijevati dva načina naplate putarine. Jedan je onaj koji već postoji, a to je korištenje uređaja za elektronsku naplatu cestarine (ENC), dok je drugi automatsko očitavanje registarske oznake vozila putem kamere (ALPR).

Planirano je 208 naplatnih tačaka, koje će biti na autocestovnim čvorovima, kao i 140 staza za brzu registraciju vozila čiji korisnici nisu registrirani na jedan od dva navedena načina.

Teška vozila treće i četvrte kategorije morat će imati uređaj ENC, koji će uvijek morati biti na vjetrobranu, dok će korisnici ostalih vozila moći odabrati jednu od dvije mogućnosti plaćanja putarine.

Oni koji se odluče za plaćanje putarine kroz očitanje registarske oznake, morat će se registrirati putem internetskog portala, odnosno mobilne aplikacije u prodajnim mjestima preduzeća Hrvatske autoceste (HAC) ili putem prodajnih partnera (brojne benzinske pumpe i stanice za tehnički pregled).

Na svakom ulazu na autocestu bit će minimalno jedna staza za brzu registraciju vozila, gdje će se korisnik moći registrirati na jednostavan način - kamera će očitati njegovu registarsku oznaku, vozač će potvrditi da je to očitanje ispravno, prislonit će kreditnu karticu i sistem će ispisati potvrdu da je registriran u sistemu. Na kraju će platiti cestarinu u skladu s pređenim kilometrima.

Nadležni očekuju da će se novim sistemom naplate putarine značajno smanjiti gužve na autocestama. Novi sistem će koštati 80 miliona eura, a implementirat će ga konzorcij slovačke kompanije Sky Toll i češke kompanije TollNet, objavio je HRT.