Zračni napad
0

IDF objavio da su ubili šefa civilne vlasti Hamasa i dvojicu komandanata

M. G.
Rawhi Mushtaha, Sameh al-Siraj i Sami Oudeh
Rawhi Mushtaha, Sameh al-Siraj i Sami Oudeh
Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su u četvrtak da je Rawhi Mushtaha, šef civilne vlasti Hamasa u Pojasu Gaze i jedan od najviših članova te organizacije, poginuo u zračnom napadu izraelske avijacije.

Mushtaha, zajedno sa Yahya Sinwarom, osnovao je Generalni sigurnosni mehanizam Hamasa i obojica su odslužili zatvorsku kaznu u izraelskom zatvoru.

On je važio za najvišu ličnost političkog biroa Hamasa u Gazi, gdje je tokom rata uspostavio civilnu kontrolu nad Hamasovim režimom, dok je istovremeno bio uključen u terorističke aktivnosti usmjerene protiv Izraela. Bio je desna ruka Sinwara i jedan od njegovih najbližih saradnika, zbog čega je imao ključnu ulogu u rukovođenju Hamasom.

Prema saopćenju IDF-a, Mushtaha je bio jedan od najvažnijih operativaca Hamasa i donosio je ključne odluke o rasporedu borbenih snaga i resursa ove militantne organizacije. Njegovo uklanjanje predstavlja veliki udarac Hamasovom vojnom i političkom vodstvu. U istom napadu, ubijeni su i Sameh al-Siraj, član političkog biroa Hamasa zadužen za sigurnosni portfolio i radni komitet, te Sami Oudeh, komandant Generalnog sigurnosnog mehanizma Hamasa. Ova trojica vođa bila su ključni stratezi u operacijama Hamasa.

Zračni napad koji je doveo do njihove smrti izveden je prije otprilike tri mjeseca, prema izraelskoj vojsci. Međutim, Hamas je svjesno izbjegao objaviti vijest o njihovom ubistvu kako bi spriječio demoralizaciju svojih boraca i održao iluziju nepobjedivosti unutar svojih redova. Prema riječima IDF-a, trojica visokih operativaca Hamasa ubijena su u preciznom napadu izraelske avijacije, koji je izveden na osnovu informacija prikupljenih zajedničkom operacijom izraelske vojske i sigurnosne službe Shin Bet.

Podzemni bunker, u kojem su se lideri skrivali, bio je smješten na sjeveru Pojasa Gaze i služio je kao glavni komandni i kontrolni centar Hamasa. Objekat je bio opremljen tako da može osigurati dugotrajni boravak članova Hamasa, što je omogućavalo skrivanje vojnog rukovodstva u vrijeme intenzivnih izraelskih napada.

Mushtaha je, osim svoje uloge u vojnom rukovodstvu, bio i ključna figura u civilnoj upravi Hamasa. Predvodio je Hamasovu civilnu vlast u Gazi, zadužen za portfelj zatvorenika, te je ranije bio na čelu finansija unutar organizacije. Njegovo ubistvo, kao i ubistva drugih visokih zvaničnika, predstavljaju značajan udarac Hamasu, jer su ove ličnosti imale ključne pozicije u organizaciji i bile odgovorne za mnoge važne operacije.