Odgovor na kritike SDA
185

Iz Naše stranke demantuju da je iz Reformske agende izbrisan termin "država": Spominje se 1.213 puta

N. Ž.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Naša stranka je organizovala press konferenciju povodom Reformske agende, koja nije usaglašena nakon dugih pregovora. Iz ove stranke su za opstrukcije optužili SDA, odnosno premijere četiri kantona koji nisu dali svoju saglasnost za usvajanje dokumenta.

Prvi se obratio predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto.

"88 posto građana BiH želi EU. Mi nismo samo geografski u Evropi, već i srcem u Evropi. Kad građani BiH iz poznatih razloga spakuju kofere i odsele, idu u EU. Nevjerovatno je da EU put za neke nije na vrhu svih mogućih prioriteta, ali jučer smo shvatili da postoje oni koji misle da evropski put za građane BiH moguć samo ako su oni na vlasti. Ja sam u šoku da postoji neko ko je spreman da oduzme nama našu budućnost. Nakon što smo trebali naučiti lekcije iz prethodnih 15 godina, ovo je najdestruktivniji politički potez koji smo dosad vidjeli. Jedna stranka koja ima četiri premijera je sve blokirala, a premijeri iz SDA su odlučili da suspenduju evropski put. Plan rasta je mehanizam EU koji treba da približi Zapadni Balkan Evropi, i sve što je u Planu rasta nas čeka kada otvorimo pregovore", rekao je Forto.

Dalje je govorio o procesu pregovora, optužujući premijere četiri kantona (Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Unsko-sanski, Srednjobosanski) za opstrukcije po ovom pitanju.

"Neko je došao i rekao da 110 usaglašenih mjera nije dovoljno. Mora biti 113. To je samo izgovor", kaže Forto.

Dalje je spominjao projekte vezane konkretno za kantone koji nisu dali saglasnost. Spominjao je pruge u ZDK i TK, te smanjenje gužvi na graničnim prijelazima, od kojih se neki nalaze u USK.

Forto je adresirao i kritike iz SDA o spominjanju države Bosne i Hercegovine u Reformskoj agendi.

"Rekli su da je izbrisana država iz dokumenta. Ona se spominje 1.213 puta u samom dokumentu, a 303 puta državni nivo", rekao je Forto, nazivajući ovu kritiku "lažima."

Vratio se na premijere kantona i rekao da se moraju vratiti svojim građanima i pojasniti zbog čega su svi spomenuti projekti blokirani, čak i oni koji su u njihovom interesu.

"BiH se nije usaglasila jer SDA nije u vlasti. Zvuči apsurdno, ali je tako. Kao što je Aprilski paket srušen jer Haris Silajdžić nije u vlasti. Narednih šest mjeseci ćete slušati njihova opravdanja, kao što slušamo Silajdžića već 18 godina kako je u pravu. U Banjoj Luci se sada smiju na ovo što se dešava. Sami sebi pucamo u nogu, misleći na sve što volimo Bosnu i Hercegovinu", rekao je Edin Forto.

Između ostalih, obratila se i zamjenica ministra ljudskih prava BiH Duška Jurišić. Ona je govorila o segmentu Reformske agende koji se referirao na ljudska prava, u kojem se govorilo o zakonu o kleveti u RS-u i sigurnosti novinara.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Jurišić je istakla da su iz RS-a pristali na povlačenje ovog zakona u sklopu ovog dokumenta, mada ovdje vrijedi istaći da predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik često koristi zakone koje usvaja Narodna skupština RS kao alate u pregovorima s EU.

Obratio se i Predrag Kojović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. On je napomenuo da 70 miliona eura još nije izgubljeno, ali da vrijeme ističe.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Dodao je i da poziva sve aktere na povratak za pregovarački stol, rekavši kako se "sada ne mogu praviti izmjene na dokumentu", ali da će vremena za to biti.