Djeca i mladi
261

Mentorstvo u socijalnom sistemu Sarajeva već 16 godina je uspješna priča

Klix.ba
Sistem socijalne zaštite Kantona Sarajevo uvijek je bio suviše opterećen da bi se mogao u nužnoj mjeri pojedinačno posvetiti svakom slučaju kojeg vodi.

Između ostalog, to obuhvata i rad s djecom, koja su, kako svi već znamo, poput spužvi - lako upijaju sve iz svoje okoline, i dobro i loše. Potreban je pozitivan utjecaj i mnogo predanosti, vremena i rada "jedan na jedan" da bi se dijete iz rizičnog okruženja dovelo na staze sigurnog odrastanja i svijetle budućnosti. Potreban je neki oblik mentora.

Zamislite samo šta bi bilo kada bi se trenirani volonteri i volonterke iz nevladinih organizacija zakonski uključili u sistem socijalne zaštite i pružali djeci redovnu podršku. Djeca bi imala mogućnost, uz dobar uzor, razviti socijalne vještine, raditi na sopstvenim snovima, željama i afinitetima, imati nekoga da im pomogne napisati zadaću, da ih izvede u šetnju. Šta bi bilo kada bi svako ugroženo dijete moglo dobiti svog starijeg brata ili svoju stariju sestru?

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, u protekle dvije godine počelo je aktivno raditi upravo na integraciji mentorstva u sistem socijalne zaštite Kantona Sarajevo kroz projekt Razvoj politika za socijalno uključivanje djece i mladih u riziku.

Održani su mnogobrojni sastanci s relevantnim predstavnicima u javnom i nevladinom sektoru, ali je integracija projekta za sada "na pauzi" zbog zastoja u procesima uslijed pandemije COVID-19. Ipak, zbog važnosti stavljanja fokusa na nužnost integrisanja mentorskih programa u sistem socijalne zaštite, 14.10. 2020. održana je panel diskusija na kojoj su predstavljeni dosadašnji dokazi uspješnosti mentorskog programa u praksi rada Udruženja NARKO-NE, gdje je u programu simboličnog naziva Stariji brat, starija sestra do sada učestvovalo više od 600 djece i 700 volontera i volonterki.

Neka od te djece su kasnije postali volonteri, a neki od volontera su danas i profesionalno angažovani u socijalnom sektoru. Ovaj mentorski program Udruženje NARKO-NE realizira uspješno već 16 godina. Od 2004. u saradnji s JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, a od 2010. godine i sa KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

"Nije nimalo zanemariv broj naših uposlenika koji su prošli rad u programu, kao ni veliki broj djece koja su prošla kroz program. Moje praktično iskustvo govori da ne znam nijedan program u BiH koji je ovoliko dugo opstao na tržištu socijalnih usluga, a da u isto vrijeme još privlači veliku pažnju", izjavio je Samir Suljagić, direktor JU Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo.

NARKO-NE je ujedno je i inicijator i osnivač Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa "Stariji brat, starija sestra" koja djeluje u još nekoliko gradova širom BiH s ciljem omogućavanja jednakih mogućnosti za razvoj životnih vještina djece i mladih.

"U našem radu s volonterima često koristimo 'model čamca' kao slikovit prikaz dječijeg razvoja od djetinjstva do odrasle dobi. Svako dijete u svom čamcu prelazi more odrastanja i pokušava doći do obale odraslih. Na tom putu će proći kroz različite valove, oluje i izazove. Mentori ne mogu ukloniti valove, ali mogu biti svjetionici koji osvjetljavaju put ili kao usputna ostrva na kojima djeca mogu pronaći utočište i snagu da nastave svoju plovidbu morem odrastanja i da se spremnije suočavaju s izazovima koji im stoje na tom putu", izjavila je Alma Hadžiskakić, NARKO-NE, Stručna saradnica za mentorstvo i zagovaračke inicijative.

Ulazak mentorskih programa u sistem socijalne zaštite otklonio bi granice koje programi imaju u okvirima projekata nevladinih organizacija, te dozvolio nužnu finansijsku i proceduralnu podršku da se održavaju redovnije aktivnosti u većem kapacitetu i s većim brojem djece u riziku uključenim u program, dobijajući podršku koja im je potrebna.

Uz nadu da će javnost podržati kvalitet i održivost ovakvog programa, Udruženje NARKO-NE se i dalje nastavlja zalagati za izmjenu Zakona, kao i aktivnosti u kapacitetu kojeg trenutno ima. Sve daljnje aktivnosti, kao i progres projekta Razvoj politika za socijalno uključivanje djece i mladih u riziku, bit će objavljene na stranici Udruženja.