Šta podrazumijeva?
164

MUP ZDK prvi izdao prenosive registarske tablice: Uveliko će biti olakšan proces registracije vozila

V. K.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona saopćilo je kako su uveli novitet kada je riječ o registraciji vozila, a koji će značajno olakšati procedure.

Zakon o sigurnosti saobraćaja je prije više od pet godina predvidio uvođenje prenosivih tablica kako bi se olakšao proces testiranja vozila prilikom kupovine, kao i uvoza automobila i time olakšao rad autokuća u Bosni i Hercegovini, kao i uvoz automobila.

Nakon pet godina kupci u BiH su se suočavali i dalje s problemom jer u praksi izdavanje prenosivih tablica nikada nije zaživjelo.

Danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK nakon višemjesečnog rada Odsjeka za administraciju Zenica završen prvi proces izdavanja prenosivih tablica u Bosni i Hercegovini.

Ministar Vračo je istakao da je ponosan na rad službenika i što su kao Ministarstvo prvi u BiH olakšali uvoz automobila auto kućama, kao i kupovinu automobila građanima.

"Prvi u državi smo izdali prenosive tablice zahvaljujući naporu i radu Odsjeka za administraciju Zenica koji je riješio ovaj problem što će uveliko olakšati pravnim licima koja se bave trgovinom vozila posao. Ministarstvo prometa i komunikacija je još davno usvojilo pravilnik koji nažalost nije zaživio u praksi. Tokom ovog procesa uputili smo više dopisa IDDEEA-i kako bi ovaj proces pokrenuli s mrtve tačke i danas smo evo izdali prve tablice" naveo je ministar Vračo.

Šef odsjeka za administraciju Zenica Ajdin Smajić je istakao da su radili na ovom problemu nekoliko mjeseci kako bi olakšali posao onima kojima je potrebno.

"Mjesecima nakon usvajanja pravilnika ništa se nije dešavalo, sve do 22. marta 2024. godine. Tada smo dobili pravilnik, kao i cijene i sistem preko kojeg bi trebali da izdajemo prenosive tablice. Ipak, zbog tehničkih problema koje je trebalo ukloniti sistem nije bio 'prohodan', a nije se radilo na popravci sistema. Nakon što je kompanija 'Alić Šped' Zenica predala zahtjev mi smo bili dužni da reagujemo po istom. Počeli smo raditi na sistemu i u stalnoj komunikaciji sa IDDEEA-om smo nekako došli do kraja i izdali smo prve tablice" s ponosom je naglasio Smajić.

Zahvaljujući ovom procesu građani će sada moći prilikom kupovine automobila sasvim legalno da zahvaljujući prenosivim tablicama isprobaju automobil, odvezu ga na servis, provozaju gradom ili odvuku do mjesta registracije.

Ovo je olakšalo kupnju građanima, kao i posao auto kućama, istakao je Mirnes Alić, vlasnik i direktor kompanije "Alić Šped" koja je prva predala zahtjev.

"Nama koji se bavimo ovim poslom ovo će olakšati cijeli proces. Ako kupac želi da odveze na servis ili dijagnostiku sada sasvim legalno možemo staviti na vozilo prenosive tablice i da automobil bez ikakvih prepreka potencijalni kupac vozi. Drago mi je da konačno ovo imamo i kod nas, s obzirom da u EU već godinama postoji ovakav sistem i ovo će olakšati nama posao, kao i kupcima pružiti priliku da automobil koji žele da kupe pregledaju i bolje upoznaju" rekao je Alić.

U narednom periodu očekuje se da će i ostali kantoni ići istim putem i nastaviti praksu koju je ZDK i MUP ZDK trasirao i da će svim auto kućama u BiH biti olakšan posao, a kupcima testiranje i kupovina njihovog automobila, naveli su iz MUP-a.