Dolazi i Biden
39

NATO okrenuo cijevi svojih raketnih sistema prema Rusiji i Bjelorusiji uoči samita u Litvaniji

M. G.
Raketni sistem Patriot (Foto: EPA-EFE)
Raketni sistem Patriot (Foto: EPA-EFE)
Više od 3.000 litvanskih vojnika brinut će o sigurnosti samita NATO-a u Vilniusu, a mnoge zemlje su poslale napredne sisteme protivvazdušne odbrane, među kojima je i raketni sistem "Patriot" čije su cijevi usmjerene u pravcu Rusije i Bjelorusije.

Šesnaest NATO saveznika poslalo je ukupno oko 1.000 vojnika da obezbjeđuju dvodnevni samit 11. i 12. jula, koji se održava 151 kilometar od Rusije i 32 kilometra od litvanske granice sa Bjelorusijom, prenosi Reuters.

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je da bi bilo više nego neodgovorno da litvansko nebo bude nezaštićeno u trenutku kada američki predsjednik Joe Biden i lideri 40 zemalja stižu u Vilnius.

Njemačka je rasporedila 12 raketnih sistema "Patriot" koji se koriste za presretanje balističkih i krstarećih raketa ili ratnih aviona.

Španija je dopremila sistem protivvazdušne odbrane "Nasams", Francuska šalje samohodne haubice "Cezar", a Finska i Danska raspoređuju vojne avione u Litvaniji.

Osim toga, isporučena su i sredstva protiv bespilotnih letjelica, a Poljska i Njemačka su poslale snage za specijalne operacije pojačane helikopterima.

Drugi šalju opremu za borbu protiv bilo kakvih potencijalnih hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih napada.

Na aerodromu u Vilniusu, osam njemačkih raketnih bacača "Patriot" raspoređeno je sa cijevima usmjerenim u pravcu ruskog Kalinjingrada, a još dva prema Bjelorusiji.

Litvanija je utrostručila jedinice pogranične straže na bjeloruskoj i ruskoj granici tokom ljeta, uz oficire iz Letonije i Poljske. Dve zemlje su, takođe, poslale policiju da pomogne u patroliranju po Vilniusu.