NATO mnogo jači
51

O'Brien: Sjever Kosova i prijetnje otcjepljenjem u BiH su najveći rizik za regiju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O'Brien rekao je za Tanjugu da postoji rizik na Balkanu da se "neke lokalne bitke pretvore u politički požar koji će zadržati države u regiji".

Upitan kako gleda na sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu, O'Brien je rekao da ta regija pripada Evropi i "treba ići naprijed".

"Primarni rizici su na sjevernom Kosovu i s prijetnjama otcjepljenja u Bosni i Hercegovini. Jedan korak koji smo poduzeli tokom prošle godine je da je NATO mnogo jači, i kao primarna snaga kao dio snaga UN-a, KFOR-a , na sjevernom Kosovu, ali i kao podrška EUFOR-u u Bosni i Hercegovini, i mislim da može zaustaviti male lokalne bande u izazivanju nasilja. Također sam ohrabren što postoji dobra suradnja sa srpskim vlastima, s kosovskim vlastima pokušati riješiti rizike od nasilja i pojačanih borbi na sjevernom Kosovu. I mislim da s tim imamo priliku za politički proces - to je dijalog, plan rasta, druge stvari za rješavanje uzroka nasilja", rekao je O'Brien.

Upitan zašto je SAD podržao tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga na standarde NATO-a i zašto je Prištini dopušteno nabaviti bespilotne letjelice O'Brien je odgovorio da Rezolucija 1244 je "uspostavila politički proces za raspravu o budućnosti Kosova".

"Taj proces je tekao i rezultirao je nezavisnošću Kosova. Kosovo ima pravo braniti svoj teritorij. Ona to radi u procesu koji je transparentan i u bliskoj saradnji s međunarodnim partnerima kako bi osigurala svoju odbranu, ali bez prijetnje svojim susjedima. Mislim da je to, u cjelini, pomak prema stabilnosti u regiji i da nastavit ćemo pružati potporu iz SAD-a, naveo je O'Brien.

Komentirajući ćorsokak u dijalogu Beograda i Prištine i odbijanje prištinskog premijera Albina Kurtija da razgovara sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i uspostavi Zajednicu srpskih općina, O'Brien je rekao da je bilo "vrlo jasno da podržavamo napredak" sa Zajednicom.

"Postoji oko 400 tih udruga općina diljem Evrope i mislimo da bi ovo bio jedan takav model", rekao je.

"Dijalog je dio načina rješavanja zabrinutosti. EU je rekla da je cijena kretanja naprijed i za Srbiju i za Kosovo potpuna usklađenost s dijalogom. Napomenuo bih da imamo i druge alate - uspostavu Plan rasta EU-a za zapadni Balkan pruža način da se proizvede činjenica saradnje u stvarima kao što su tranzit robe preko granica, saradnja u porezima, svim vrstama praktičnih pitanja koja bi trebala početi pokazivati ​​koristi za građane i pokazati dobrobit saradnje diljem regije", rekao je O'Brien.