Fondacija Mozaik
9

Od danas je aktivan registar za doniranje hrane Nikogladan.ba

Klix.ba
Niko gladan. Niko sam
Niko gladan. Niko sam
Danas je Fondacija Mozaik predstavila digitalni registar za doniranje hrane u Bosni i Hercegovini, nastao uz podršku Vlade SAD-a putem programa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), "Snaga lokalnog”.

Kampanja "Niko gladan. Niko sam", čiji naziv nakon jednoglasne podrške u Parlamentarnoj skupštini može glasiti i "Niko protiv. Niko suzdržan", rezultirala je dopunom Zakona o PDV-u i Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojima su donacije hrane pred istek roka trajanja oslobođene plaćanja PDV-a.

Nakon godinu dana provedbe, pokazalo se da kompanije koriste ovu povlasticu, ali nedovoljno. "Kako bismo olakšali i poboljšali implementaciju ove važne promjene, napravili smo online registar za doniranje hrane Nikogladan.ba koji povezuje kompanije donatore s udruženjima i javnim kuhinjama u kojima se hrani 16.800 najugroženijih sugrađanki i sugrađana. Ovaj broj ima tendenciju rasta iako svaka peta osoba u zemlji živi ispod granice siromaštva. Od danas, kompanije putem registra mogu obavijestiti javne kuhinje šta doniraju, bilo da se radi o hrani pred istekom roka trajanja koja je sigurna za upotrebu ili o redovnim zalihama, a javne kuhinje jednim klikom mogu rezervisati ponuđenu donaciju ili njen dio te je u konačnici i preuzeti. Sve se radi online, brzo i transparentno," izjavio je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

Na današnjem predstavljanju registra Nikogladan.ba mediji su svjedočili prvoj donaciji hrane koju je kompanija Megamix uručila Merhametu.

"Ovakav uspjeh ostvaren je zahvaljujući USAID-ovom programu Snaga lokalnog, koji se temelji na načelima razumijevanja lokalnih lidera, lokalnih sistema i stvaranju održivih i fleksibilnih rješenja. Iako su političke podjele u BiH predstavljale izazov, Fondacija Mozaik je uspjela pronaći način i krenuti naprijed, postigavši konsenzus tamo gdje ga ranije nije bilo. Ponosni smo što smo podržali ovu inicijativu lokalnih partnera, koja je primjer snage rješenja nastalih u lokalnim zajednicama," rekla je Emily Coffman Krunić, direktorica Misije USAID-a BiH.

U toku je usvajanje Pravilnika o doniranju, kojim se uvodi registar za doniranje hrane. Nacrt je prošao javne konsultacije, a za dalje usvajanje potrebno je pozitivno mišljenje nadležnih entitetskih ministarstava prije nego što bude upućen u Vijeće ministara BiH. Dokument je izrađen u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane, koja će preuzeti nadležnost nad registrom Nikogladan.ba nakon usvajanja. Direktor Agencije za sigurnost hrane, Džemil Hajrić, istakao je da Pravilnik daje jasan okvir kako za kompanije, tako i za posrednike u doniranju, definišući postupke koji će osiguraati da donirana hrana bude sigurna za konzumaciju u svakoj fazi procesa.

Elvir Karalić, predsjednik Udruženja Pomozi.ba, koje pored svojih redovnih aktivnosti vodi i pet restorana dobre volje, izjavio je: "Naša podrška ne završava samo kod onih kojima direktno osiguravamo obroke. Mi dostavljamo hranu i drugim udruženjima koja je dalje raspoređuju svojim korisnicima. Ova saradnja je ključna, jer omogućava da pomoć stigne i do najudaljenijih i najranjivijih zajednica. Često imamo resurse i podršku, ali je izazov rasporediti ih i zbog toga je registar toliko važan. Zahvaljujući Nikogladan.ba, moći ćemo još bolje koordinirati raspodjelu hrane i učiniti je dostupnom u cijeloj Bosni i Hercegovini."

Direktorica Filantropskog Foruma, Sejdefa Bašić, naglasila je da je registar dragocjen resurs zbog svoje preglednosti, jednostavnosti korištenja i prilagođenosti za pretragu i unos podataka kako na računarima, tako i na mobilnim telefonima. Osim svoje praktične uloge, registar će služiti i kao direktorij kompanija orijentisanih na društveno odgovorno poslovanje.

Pozivamo sve kompanije koje doniraju ili žele donirati hranu da se prijave u registar na www.nikogladan.ba i time učine svoj društveno odgovorni angažman transparentnijim. Isti poziv upućujemo i javnim kuhinjama, kojima će registar Nikogladan.ba omogućiti efikasniji i brži odgovor na potrebe njihovih korisnica i korisnika.

Podsjećamo da je prije tri godine uništavano 140 hiljada tona hrane, odnosno 280 miliona obroka godišnje. Na početku kampanje "Niko gladan. Niko sam", u Bosni i Hercegovini je bilo skoro 17 hiljada korisnica i korisnika javnih kuhinja, a od danas će njima i ostalima u stanju potrebe, biti omogućen dostojanstveniji način prehrane i kvalitetniji život.

Inicijativa "Niko gladan. Niko sam." je dio projekta "Pravni okvir za filantropiju", koji provodi Fondacija Mozaik zajedno s partnerskim organizacijama (Udruženje Pomozi.ba, Filantropski forum, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku vlade SAD-a putem USAID-ovog programa "Snaga lokalnog".