Strah za fotelju
46

Orban optužio Brisel da je postavio marionetsku vladu u Poljskoj i žestoko napao Von der Leyen

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađarski premijer Viktor Orban sugerisao je da je poljsku vladu i njenog premijera Donalda Tuska na vlast postavila EU kao dio zavjere da se ukloni prethodno desno populističko vodstvo zemlje.

Tuskova vlada izabrana je 2023. na izborima koji su zabilježili rekordan odaziv birača od gotovo 74 posto. Orban, koji se suočava s nacionalnim izborima početkom 2026., usporedio je ono što smatra miješanjem Brisela u domaću politiku s onim bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Radit će na tome. Treba im marionetska vlada. Recimo otvoreno, svako carstvo je takvo. Sovjeti su bili takvi, zar ne?", rekao je o Briselu u radijskom intervjuu u petak

Orban je svoju optužbu iznio dva dana nakon što je održao govor u kojem je naveo da Briselu planira srušiti njegovu neliberalnu nacionalističku vladu koju je sam opisao i uspostaviti marionetski režim u Budimpešti.

U intervjuu od petka, Orban se posebno obrušio na predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i čelnika najveće političke grupe u bloku, predsjednika Evropske narodne stranke Manfreda Webera.

Rekao je da njih dvojica žele učiniti u Mađarskoj ono što on tvrdi da su učinili u Poljskoj 2023., kada je Tuskova koalicija porazila vladajuću Pravo i pravdu, desničarsku nacionalističku stranku koja dijeli mnoga njegova stajališta.

"To čak nije ni tajna zavjera protiv Mađarske, to je otvoreno zastupan, najavljen plan. Ista stvar se dogodila u Poljskoj. I Poljaci su išli svojim putem, također su zauzeli nezavisnu poljsku politiku o migraciji, rodu i ekonomiji", rekao je Orban ne nudeći nikakve dokaze.

Ustvrdio je da su Von der Leyen i Weber "dali sve od sebe i otvoreno najavili da konzervativna poljska vlada treba otići i biti zamijenjena novom".

"Ovako je naš prijatelj Tusk postao premijer u Poljskoj. Isti scenarij sada se događa u slučaju Mađarske", kazao je Orban.