Inovativna arhitektura
13

Pogledajte u kakvom drvenom objektu će pacijenti boraviti tokom renovacije najveće austrijske bolnice

B. R.
Privremeni dio Opće bolnice u Beču bit će izgrađen od drveta (Foto: AKH)
Privremeni dio Opće bolnice u Beču bit će izgrađen od drveta (Foto: AKH)
Renoviranje bolnica, koje i dalje ostaju u funkciji, uvijek predstavlja izazov, a to je posebno slučaj u najvećoj austrijskoj bolnici, Općoj bolnici (AKH) u Beču, saopćile su vlasti glavnog grada Austrije.

Kako bi se što prije oslobodio prostor, AKH je odlučio izgraditi novi odjel s krevetima, a koji je izrađen od drvenih modula. Novu jedinicu za pacijente gradi građevinska firma Lieb Bau Weiz iz istočne Štajerske. Veći dio građevine je unaprijed izgrađen, a u Beču se sastavlja i učvršćuje s velikom preciznošću.

Do sada je postavljeno 90 modula, pri čemu je jedan modul težak 22 tone. Dimenzije svakog modula su osam metara u dužinu, četiri metra u širinu i 3,60 metara u visinu.

Rezultat su prostorne jedinice od po 32 metra kvadratna, slično kao kod montažnih kuća. Novi odjel će sadržavati 46 bolesničkih soba sa sanitarnim čvorovima, 45 prostorija za terapije i 44 dodatne funkcionalne prostorije.

Očekuje se da će građevina biti u upotrebi narednih pet godina dok traje renovacija odjela za smještaj pacijenata na istočnoj strani bolnice. AKH će koristiti ovu zgradu i nakon toga jer je planirana i obnova drugog tornja bolnice s krevetima.

Idejno rješenje dijela privremene Opće bolnice u Beču (Foto: Architects Collective)
Idejno rješenje dijela privremene Opće bolnice u Beču (Foto: Architects Collective)

Arhitekturu zgrade potpisuje bečki Architects Collective, koji je dizajnirao stanice tako da se prostorije lako mogu ponavljati i prilagoditi, što omogućava bržu i učinkovitiju gradnju. Korištenjem drvenih modula doprinosi se održivoj gradnji. Moduli su izrađeni od višeslojnih ploča, napravljenih s više od 2.260 metara kubnih domaće smrekove građe.

Opća bolnica u Beču (Foto: MedUni Wien AKH Houdek)
Opća bolnica u Beču (Foto: MedUni Wien AKH Houdek)

Kako su saopćile bečke vlasti, ovom modernom i ekološki prihvatljivom konstrukcijom olakšat će se renoviranje bolnice, zadržavajući visoke standarde za pacijente i osoblje. standarde za pacijente i osoblje.