Izborne nepravilnosti
121

Policajac u Banjoj Luci fotografisao svoj glasački listić, odmah je udaljen s birališta

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Koalicija Pod lupom je izvijestila da je na jednom biračkom odboru u Banjoj Luci i Loparama narušena tajnost glasanja, a lokalni mediji pišu da je policajac fotografisao svoj glasački listić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske se oglasilo i najoštrije osudilo postupak policijskog službenika, koji je prilikom ostvarivanja svog biračkog prava na jednom biračkom mjestu u Banjoj Luci, upotrijebio mobilni telefon, što je izričito zabranjeno.

"Navedeni policijski službenik je udaljen i protiv njega će biti podnesena inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka", navedeno je u saopštenju.

Inače, sada su mjesta za glasanje okrenuta ka biračkim odborima kako bi mogli nadgledati kompletan proces glasanja. Ovo je doneseno izmjenama Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Schmidt, upravo s ciljem veće transparentnosti izbora s obzirom na raniju praksu fotografisanja listića prilikom prodaje glasa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća da su svi pripadnici MUP-a dužni da poštuju zakonske propise i da će svako drugačije ponašanje biti sankcionisano.