Užasna tragedija
223

Potvrđeno 14 smrtnih slučajeva na području Jablanice: "To su oni koje su pronašli spasioci"

B.H.
Foto: Planinarsko društvo "Prenj-Glogošnica 1979"
Foto: Planinarsko društvo "Prenj-Glogošnica 1979"
U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, šef Odjela za odnose s javnošću Darko Juka iznio je najnovije informacije o stanju na terenu uslijed poplava koje su pogodile ovaj dio BiH:

Juka je naveo kako je situacija nešto stabilnija, te je potvrdio da su žurne službe uspjele probiti do Jablanice.

"U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsječena od svijeta", kazao je Juka.

Dodao je kako su "urušene saobraćajnice, kao i nekoliko mostova na rijeci Drežanki."

Šire područje Konjica je također izolirano, a unesrećeni se evakuiraju čamcima koje koriste pripadnici Oružanih snaga BiH, Civilne zaštite i lokalnih klubova.

"Sve raspoložive snage su na terenu - Civilna zaštita, policija, Gorska služba spašavanja i Crveni križ, dok susjedni kantoni nude pomoć", rekao je Juka.

Juka je apelirao na građane da shvate ozbiljnost situacije i da se ne upućuju prema Jablanici i Konjicu iz bilo kojeg smjera. "Policijski punktovi su postavljeni na Salakovcu kako bi se kontrolirao priljev vozila i osigurala sigurnost građana", poručio je.

Istaknuo je da su "bile dvije kritične situacije, uključujući trudnicu, oboje su evakuirane u Južni logor u Mostaru."

Infrastrukturni problemi i opasnost od preopterećenja elektroenergetskog sistema. Urušavanje prometnica dodatno otežava situaciju.

"Saobrajaćnice u jednom dijelu nema kod Komadinovog vrela, a tri kilometra ceste kod Rame su također urušene", objasnio je Juka. Elektroprivrede (EP BiH i EP HZHB) prate stanje kako bi spriječile moguće preopterećenje elektroenergetskog sistema.

Juka je potvrdio da je do sada potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama.

"Koja je tačna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata pa naovamo; razmjere ove haotične situacije su zastrašujuće", kazao je Juka.

Na kraju, Juka je upozorio na loše prognoze za nadolazeći vikend: "Situacija ostaje i dalje vrlo ozbiljna. Ljudi moraju shvatiti dramatičnost situacije."