Više od 70 izlagača
0

Premijer kantona u Zenici otvorio sajam poljoprivrede OPEN's

E. M.
Trodnevni 12. sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva "OPEN's – Zenica 2024“, okupio je na Trgu Alije Izetbegovića više od 70 poljoprivrednih proizvođača iz Zeničko-dobojskog kantona te sa cijelog područja Bosne i Hercegovine.

Organizator sajma je Udruženje poljoprivrednika ZDK-a, generalni pokrovitelj Vlada ZDK-a, a u prisustvu brojnih zvanica sajam je svečano otvorio premijer Nezir Pivić, koji je izrazio zadovoljstvo što je nastavljena tradicija ove smotre poljoprivrednika.

"Ovo je i prilika da se poljoprivrednici susretnu, razmjene iskustva i izlože svoje proizvode, a kao Vlada smo opredjeljeni za maksimalnu podršku poljoprivredi. To govori i ovogodišnje izdvajanje ZDK-a za poljoprivredu, koje je u odnosu na prošlu godinu veće za 500.000 KM", rekao je premijer ZDK.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić istakao je da su se opredijelli za strateške proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća, mljekarstvo te u nekoj mjeri i stočarstvo, koje snažnije podržavaju, a nisu zanemarene ni druge proizvodnje.

"Ove godine je bilo gubitaka kod određenih poljoprivrednih proizvođača koji se bave kulturama koje ne trpe duge sušne periode. Međutim, moram reći da nije bilo nekih ekstremnih gubitaka i da se poljoprivredni proizvođači nisu u velikoj mjeri obraćali nama sa nekim štetema koje su nastale na njihovim poljoprivrednim usjevima, a što je dobro čuti i dobro znati", kazao je Čajić.

Najavio je da će nastaviti komunikaciju s udruženjima poljoprivrednika kako bi za narednu godinu iskreirali program poticaja kojim će oni biti zadovoljni te koji će osigurati rast proizvodnje.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK-a Emir Tutnić zahvalio se Vladi ZDK-a i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci sajmu, dok je predsjednik Organizacionog odbora Refik Alihodžić rekao da je sajam OPEN's u značajnoj mjeri doprinio promociji poljoprivredne proizvodnje te broju registrovanih poljoprivrednih obrta, po čemu ovaj kanton prednjači u Federaciji BiH.

U sklopu ovog sajma, osim ponude poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, prezentirano je etno-narodno stvaralaštvo.