Haos u Beogradu
618

Aktivisti upali na izlaganje Ane Brnabić: Šetaj s nama, ti si naša

G. M.
Screenshot: Blic
Screenshot: Blic
Premijerku Srbije Anu Brnabić koja je danas trebalo da govori na otvorenju Međunarodne konferencija o ljudskim pravima u okviru Europridea, dočekali su aktivisti koji su uzvikivali: "Hoćemo Pride".

Oni su potom ušli u Dom omladine za Brnabić i nastavili da skandiraju protiv nje.

Razvili su zastave LGBT+ zajednice i transparente na kojima piše "Premijerka zabranjuje ljudska prava", "Pride je protiv nasilja – zato ga zabranjujete" itd.

Svoje negodavanje zbog zabrane šetnje utvrđenom trasom koju je danas saopćio MUP nisu krili ni kada su ušli u salu u Domu omladine gdje je Brnabić držala govor, javlja Blic.

Dok je ona govorila na konferenciji, sve vrijeme su joj aktivisti dobacivali. U jednom trenutku skandirali su "Ana, šetaj sa nama" i "Nemoj da šutiš, pođi s nama, ti si naša" i dovikivali joj da je država popustila pred nasilnicima.

Ona je na to odgovorila: "To ćemo još vidjeti". Kasnije, ona je nakratko prišla aktivistima, ali je posle zvižduka koje su joj uputili, odustala od daljeg razgovora.

Danas je ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo rješenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Europridea 2022", bar ne po postojećoj ruti, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu 17. septembra.