Izlaganje u Beogradu
12

Ambasador Rusije u Srbiji obećao "zaštitu RS", BiH nazvao "kriznom tačkom u regionu"

SRNA
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: Telegraf)
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: Telegraf)
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će Rusija "svom snagom" štiti nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije, kao i sva prava koja je Republika Srpska stekla na osnovu Dejtonskog sporazuma, jer BiH može da opstane samo na tom osnovu.

"Situacija u BiH je jedna od kriznih tačaka u regionu i tu ćemo štiti Dejton, odnosno sva prava koja je Republika Srpska stekla kao rezultat dejtonskih pregovora i Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima i imat će. Jer samo na tom osnovu može BiH da opstane", rekao je Bocan-Harčenko u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu gdje je održao predavanje na temu "Rusko-srpski bilateralni odnosi u aktuelnim geopolitičkim okolnostima".

Bocan-Harčenko je istakao da ne postoji nijedno pitanje koje je Zapad srećno riješio u regionu ili koje je potpuno riješeno od 1991. godine.

"Ne samo BiH i Kosovo, koje su najveće krize, nego i tenzije sa Hrvatskom, uključujući neke manje-više prikrivene među državama u regionu, uključujući one koje su članice EU, što kazuje da je iluzija da se čim se zemlje Balkana pridruže EU automatski rješavaju sva pitanja", rekao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, Washington nije zainteresovan da se smiri potpuno situacija na Balkanu "jer njima, što je za Evropu teže, to je bolje".

Bocan-Harčenko je rekao da Srbija ostaje partner Rusije i naglasio da će Rusija nastaviti da koristi svoj položaj stalne članice Vijeća sigurnosti UN da štiti interese Srbije u Vijeću sigurnosti.

"Mi smo uz Beograd što se tiče Kosova. Koristićemo i dalje naš položaj kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN. Bez obzira na dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Brisela, Vijeće sigurnosti UN-a ostaće osnovni teren rasprave oko Kosova", rekao je Bocan-Harčenko.

On je upozorio da neriješena kriza oko Kosova ostaje opasnost za Balkan i šire.

"Zapad je Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a kršio od samog početka, ali ona postoji. Štitićemo nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije svom snagom", rekao je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko je rekao da je najvažnije da Srbija nije pristala da uvede sankcije Rusiji, koje je Zapad uveo 2022. godine, i istakao da je takav postupak Srbije dobar osnov za nastavak saradnje, te da postoji veliki interes Moskve za razvoj odnosa sa Beogradom.

Bocan-Harčenko osvrnuo se i na govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na zasjedanju Generalne skupštine UN i istakao da je Vučić imao hrabar govor i da se izdvaja stav Srbije od niza država koje samo kolektivno ponavljaju ono što Zapad govori.

On je rekao da Vučić ima dosljedan stav prema saradnji sa Rusijom.

"Njegov stav oko Kosova je isto veoma dosljedan i čvrst. Od dana kad je Rusije bila u Kontakt grupi znamo kako je teško da se brani svoj stav uz pritisak Zapada", rekao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o situaciji u svijetu, Bocan-Harčenko je ocijenio da za aktuelnu krizu odgovornost snosi Zapad, jer na svaki mogući način pokušava da spriječi stvaranje multipolarnog svijeta.

"To je objektivno nemoguće, jer multipolarnost ili pokret naše zemaljske kugle prema multipolarnosti je objektivan razvoj. Takvih promjena je bilo i prije, a menja se konstelacija koja je postojala decenijama. Odnos SAD i EU i nekih drugih zemalja, nije normaln savezništvo nego dominacija Vašingtona", ukazao je Bocan-Harčenko.

On je istakao da kriza u vezi sa Ukrajinom nije nastala februara 2022. godine, kada je počela Specijalna vojna operacija (kako iz Rusije zovu agresiju na Ukrajinu) nego ranije – jer je cilj bio da se postigne strategijski poraz Rusije.

"To je bilo i ranije rečeno na ovaj ili onaj način – ali nismo ni mi ni drugi budale da ne razumemo. Sada su počeli da govore otvoreno, ali su ovaj cilj izražavali i pre 2022. godine. Počelo je čim je Rusija počela da ekonomski osnažuje", rekao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador ocijenio je da se "na terenu Ukrajine vodi rat NATO-a i Zapada protiv Rusije" i da je situacija "nevjerovatno zaoštrena i na ivici je katastrofe".

Bocan-Harčenko je ocijenio kako Zapad "izgleda nema pojma" o tome ili ne želi da da ima razumijevanja za katastrofu na čijoj se ivici međunarodna zajednica nalazi.

On je naglasio da Rusija jeste zvanično proglasila da odustaje od strateških ugovora o kontroli naoružavanja, ali da u praksi i dalje razvija svoj vojni potencijal manje-više u tim okvirima, jer smatra da je važno biti uzdržan "koliko je to sada uopšte moguće".

Predavanju ruskog ambasadora u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu prisustvovao je i ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.