(Ne)očekivana izjava
30

Američki ambasador u Srbiji indirektno pohvalio Vučićevu vlast

B. H.
Screenshot: RTS
Screenshot: RTS
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill je kazao kako je Srbija sada društvo u kojem je vladavina prava jača te da je došla je dotle da će ubice novinara biti privedene pravdi i to je svakako dostignuće.

Hill se osvrnuo na slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije za koji danas kaže da pokazuje koliko je Srbija napredovala posljednjih godina, prenosi Danas.

"Prije 25 godina ovo je bilo takvo društvo da su državni aparati novinara mogli ubiti na kućnom pragu, a sada je to društvo u kojem je jača pravna država. Ako sud donese pravednu odluku, bit će to nešto za pamćenje, prva presuda i osuda za ubistva novinara u historiji Srbije", rekao je Hill.

Dodao je da bi taj napredak trebali primijetiti i drugi koji promatraju Srbiju i primjećuju da se nešto popravilo posljednjih godina.

"Ne smije biti upitno da Srbija ide prema Evropskoj uniji i izrasta u odgovornu demokratiju u kojoj se poštuju prava novinara, u kojoj će krvci odgovarati pred zakonom", rekao je Hill.

Američki ambasador čestitao je dobitnicima nagrada za istraživačko novinarstvo i poručio novinarima da je najvažnije govoriti istinu i tragati za njom.