Ima i žrtava
0

Balkan u borbi protiv šumskih požara: "Klimatska katastrofa" sve više uzima maha

S. Š.
Vatra u Sjevernoj Makedoniji (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
O požarima širom Balkana i južne Evrope piše i Euronews napominjujući da je vrijeme da se politički lideri više pozabave zabrinjavajućim vremenskim trendovima.
Meteorološki stručnjaci kažu da je vrijeme za djelovanje kako bi se izbjeglo više klimatskih katastrofa širom Evrope i pozivaju evropske lidere da se pozabave zabrinjavajućim vremenskim trendovima širom kontinenta.

Toplotni talasi koji su u toku izazvali su požare širom Balkana i južne Evrope, a zemlje poput Bugarske i Albanije trenutno primaju međunarodnu pomoć u gašenju požara kroz sistem podrške EU.

Srbija je poslala helikoptere u Sjevernu Makedoniju kako bi pomogla u suzbijanju šumskih požara koji i dalje izmiču kontroli zbog vrućina u toj balkanskoj zemlji koja nema izlaz na more, navodi Euronews.
Vatrogasni helikopteri korišćeni su i na obroncima planine Kozjak, kod manastira Prohor Pčinjski na jugu Srbije.

Požari ogromnih razmjera u dijelovima Sjeverne Makedonije ove sedmice uništili su i oštetili domove, prisilili na evakuaciju i odnijeli život jednog starijeg stanovnika u selu oko 60 kilometara istočno od glavnog grada Skoplja. Osim toga, jak vjetar doprinio je širenju vatrenu u dijelovima istočne i centralne Sjeverne Makedonije.

Šumski požari nastavili su da bukte u Albaniji u srijedu, približavajući se kućama u južnom selu Mushkullore, ali nisu nanijeli štetu.

Stotine albanskih vatrogasaca, vojnog osoblja i dobrovoljaca uspjelo je da stavi pod kontrolu veliki požar u priobalnom gradu Shengjin nakon što je oštetio krov i dva bara na plaži, zbog čega su posjetitelji u panici bježali. Helikopter albanske vojske Cougar i dva italijanska aviona kanadera, dio Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, pomogli su da se grad na plaži spasi od vatre.

U Hrvatskoj su požari koji su izbili na dalmatinskoj obali također primorali stanovnike na evakuaciju, ali nije bilo žrtava. Prema podacima hrvatskih hitnih službi, na 122 različita požara u Hrvatskoj angažovano je 755 vatrogasaca, uz pomoć 10 kanadera.

Hrvatska vatrogasna zajednica potvrdila je da su od četvrtka požari na svim područjima uspješno suzbijani.

Ekstremne vrućine nastavljaju da prže i druge dijelove Evrope, a devet općina širom Španije pod narandžastim upozorenjem zbog visokih temperatura.

Stručnjaci kažu da je vrijeme za djelovanje kako bi se izbjeglo više klimatskih katastrofa širom Evrope i pozivaju evropske lidere da se pozabave zabrinjavajućim vremenskim trendovima širom kontinenta.

Ove sedmice je u više gradovima širom Bosne i Hercegovine bilo aktivno nekoliko požara, praveći pritom materijalnu štetu naseljenicima u vatrom pogođenim područjima.

Požar je sinoć buknuo u Hrasnici kod Sarajeva, a prethodnih dana je vatrena stihija harala Olovom, Bugojnom, Žepčem i u više gradova na području Hercegovine.

S obzirom da je požar koji je ranije ove sedmice izbio u Olovu i Bugojnu prijetio da pređe u požar velikih razmjera, angažovan je bio i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.