Bez Let(v)ice u glavi
173

Bivši šef SOA-e na HRT-u dao skandaloznu izjavu o Bošnjacima u kontekstu terorizma

D. Be.
Foto: Pixsell/Goran Stanzl
Foto: Pixsell/Goran Stanzl
Bez ikakvih dokaza, opravdanja i valjanih argumenata, s vremena na vrijeme, iz dvorišta naših prvih zapadnih susjeda na račun jednog od naroda u BIH stižu otrovne strelice, nedobronamjerne poruke i neutemeljene optužbe.
"Radikalizirani", "teroristi", "islamisti", "prvo sapun, onda parfem"... Samo su neki od "epiteta" kojima hrvatski zvaničnici, stručnjaci i etablirani analitičari opisuju svoje susjede u BiH.

U kontekstu otkazivanja bečkih koncerata američke pop zvijezde Taylor Swift zbog opasnosti od terorističkih napada, u programu Hrvatske radio-televizije (HRT) govorio je i Ante Letica, potpisan kao stručnjak za sigurnosne politike. Letica je bivši voditelj operacija SOA-e (Sigurnosno-obavještajna agencija RH).

No, iako zvanični podaci austrijskih vlasti govore da osobe koje su navodno planirale teroristički napad nemaju nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom, Letica je dao skandaloznu izjavu.

"Europa se susreće već duže vrijeme sa svojim građanima koji su druga, treća generacija građana porijekla arapskog, muslimanskog, bošnjačkog kako hoćete koji su se radikalizirali i radikalniji su od svojih učitelja", kazao je Ante Letica.

Ante Letica
Ante Letica

Bilo bi dobro kada bi Letica zvaničnom dokumentacijom dokazao ovu svoju tvrdnju jer u suprotnom se radi o još samo jednoj ispraznoj, islamofobnoj, sramotnoj i neprijateljskoj izjavi protiv naroda u državi s kojom Hrvatska dijeli više od hiljadu kilometara granice.

Prvo zbog dijela "građana arapskog i bošnjačkog porijekla, kako hoćete" koje stavlja u istu ravan i etiketira ih, a zatim bi trebao nečim dokazati tzv. "radikalizaciju bošnjačkih građana".

Riječima "kako hoćete" dok govori o Arapima i Bošnjacima, izjednačavajući ih, može samo biti plod neznanja ili primitivizma odnosno bezobrazluka. Jednako se odnosi i na "radikalizaciju bošnjačkih građana".

Kada već govorimo o otkazivanju koncerta Taylor Swift, onda treba podsjetiti da navodni pomagač najmanje dvojici muškaraca koji su planirali napad ima hrvatsko porijeklo, a ne bosansko, što su potvrdile i austrijske vlasti.

A kada govorimo o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj, onda recimo da su sinoć hiljade ljudi u Imotskom ponovo veličale ustaše, ustaški pokret, podizali desnicu i skandirali pozdrav koji je, naprimjer, zabranjen u Njemačkoj.

To, za Leticu, vjerovatno nije radikalizacija hrvatskih građana. Pjesme posvećene zapovjednicima zloglasne ustaške Crne legije Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu su možda "domoljubne", kao i ona "Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije".

Možda je domoljubno i dočekivati osuđene ratne zločince, veličati ih, slaviti paradržavnu tvorevinu, razbijati državu, vrijeđati susjede...

Ova izjava Letice, i to na HRT-u, je jednako neutemeljena i uvredljiva kao ona bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je 2016. godine ničim izazvana rekla da se u BiH iz tzv. Islamske države vraćaju "hiljade boraca" te da BiH "ima 10 hiljada islamističkih terorista".

Politika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini često je sve osim dobrosusjedske. Zašto je cilj izmisliti radikalizaciju dijela stanovnika Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i muslimana koji su stoljećima dio Evrope i koji su i u najtežim momentima pokazali da su civilizacijski iznad mnogih koji se danas busaju u prsa kao europejci.

Poznata je i ispovijest bivšeg saradnika SOA-e (hrvatska obavještajna agencija) koji je priznao da su od njega tražili da prebaci oružje u mesdžid Stranjane kod Zenice.

Treba istaći da je ovo i veliki propust Hrvatske radio-televizije (HRT) koja bi morala voditi računa o svojim sagovornicima i gostima, a naročito što upravo Bošnjaci, koje Letice proziva čine nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj.