"Mi smo svoje obavili"
9

Borrel uoči sastanka Vučića i Kurtija: Svi su prihvatili sporazum, vijeme je da se to završi

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell upči sastanka s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji će se održati u subotu, kazao je da je vrijem da se evropski prijedlog za Kosovo prihvati.

Putem objave na Twitteru poručio je da će se sastanak održati kako bi se dogovorilo kako implementirati sporazum koji je predložila Europska unija.

Borrelli je rekao da je vrijeme da se to završi. Kazao je da Srbija i Kosovo moraju normalizirati odnose, kako bi otvorili put ka ostvarenju cilja članstva u EU, dodavši da drugog izlaza nema.

"EU je obavila svoj dio posla i dijalog Beograda i Prištine je u fokusu mog mandata. Niko nije rekao da će tako monumentalna zadaća kao što je postizanje sporazuma o normalizaciji biti laka. Bilo je uspona i padova, a prečesto su se pitanja koja su se smatrala manjim i tehničkim pokazala vrlo osjetljivima i političkima, s potencijalom da postanu nasilna", napisao je.

Rekao je da je agresija protiv Ukrajine promijenila sliku. Prema njegovim riječima, dijalog se ne vodi samo o Kosovu i Srbiji. Dodaje se da se to mora promatrati u trenutnom širem geopolitičkom kontekstu, odlučujućem trenutku u europskoj povijesti.

"U septembru 2022. godine, uz podršku čelnika Njemačke i Francuske i naših američkih prijatelja, dali smo hrabar prijedlog predsjedniku Srbije Vučiću i premijeru Kosova Kurtiju. Prijedlog koji bi okončao krizu i umjesto toga prebacio fokus na normalizaciju i pomirenje, te pomogao cijeloj regiji da skoči naprijed prema Evropi. Zato je sada vrijeme da se fokusiramo na širu sliku i ne dopustimo da nam se još jedna prilika zatvori pred očima", rekao je.

Borrelli je napisao da su se tokom posljednjeg dvojice čelnika, koji je sazvao 27. febraura ove godine, složili da nema potrebe za daljnjim razgovorima o prijedlogu Evropske unije o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije , dokument koji je odobrilo 27 država članica EU na sastanku Europskog vijeća u veljači.

"Ovo nije mali uspjeh i važan korak naprijed. Ali to još uvijek nije završeno djelo. Zato je sada vrijeme da se usredotočimo na širu sliku i ne dopustimo da se još jedna prilika zatvori pred očima ljudi u regiji, kao što se dogodilo nekoliko puta u historiji", napisao je.

Borrelli je rekao da je sada vrijeme da se Srbija i Kosovo dogovore o provedbenom aneksu, koji je sastavni dio Sporazuma, te da podijele jasan dogovor o tome kako implementirati njegove odredbe.

Dodao je da je EU konačni dom za Srbiju i Kosovo.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da čelnici Kosova, Srbije i cijelog zapadnog Balkana pokažu hrabrost i zajedničku odgovornost za uspjeh procesa članstva regije u EU.