U mandatu Spajića
69

Bošnjačka stranka ulazi u Vladu Crne Gore, dobit će pet resora u rekonstruisanoj vlasti

S. M.
Ervin Ibrahimović (Foto: Pixsell)
Ervin Ibrahimović (Foto: Pixsell)
Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) prihvatio je da uđe u Vladu Crne Gore. Skoro svi članovi glavnog odbora podržali su takvu odluku, samo jedan je bio protiv, piše RTCG.

Bošnjačkoj stranci će pripasti pet resora i mjesto potpredsjednika Vlade u okviru resora. Prema saznanjima crnogorskog CdM-a, BS-u će pripasti: ministarstvo vanjskih poslova; dijaspore; rudarstva, nafte i gasa; socijalog staranja; demografije i regionalnog i investiocionog razvoja i saradnju sa NVO. Osim toga BS dobija i mjesto potpredsjednika Vlade.

Sjednici su prisustvovali funkcioneri, odbornici i poslanici BS i lider te stranke Ervin Ibrahimović.

Prije dvije sedmice lideri stranaka nove skupštinske većine održali su sastanak i postigli su dogovor o rekonstrukciji, na kojem nije bilo predstavnika Bošnjačke stranke.

Na njemu su prisustvovale stranke, koje se trenutno nalaze u vlasti Pokret Evropa sad (PES) koji predvodi premijer Milojko Spajić, Demokrate Alekse Bečića, SNP (stranka umjerene srpske desnice) i Albanske alternative te opozicione, Nova Srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP).

NSD i DNP koji su ranije bili dijelom Demokratske fronte sada u Skupštini čine koaliciju za Budućnost Crne Gore, a koju predvodi srpski nacionalista i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Kako su prenijele crnogorske Vijesti.me, premijer Spajić je tražio da se Vladi priključi i BS. Demokrate su postavile uslov da BS raskine koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Bijelom Polju i da u toj općini formira vlast s većinom s državnog nivoa.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD-u, prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika i ministra saobraćaja.

Rekonstrukcija Vlade ulaskom NSD-a i DNP-a predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra prošle godine. Predviđeno je bilo da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025., odnosno do kraja ove godine.