Međudržavni sporovi
20

Bugarska stavlja veto na početak pregovora Evropske unije i Sjeverne Makedonije

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bugarska će zbog neriješenih historijskih sporova sa Sjevernom Makedonijom danas staviti veto na početak pregovora o njihovom članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je potpredsjednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov.

"Podržavamo pristupanje Sjeverne Makedonije u EU, ali kada se ta zemlja bude obavezala da riješi sporove i primijeni Dogovor o prijateljstvu. Kada se ta pitanja budu riješila, složit ćemo se o početku pregovora", rekao je on za bugarski javni radio, prenosi Beta.

Vijeće EU za opće poslove u utorak bi trebalo usvojiti okvirni sporazum za pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Za usvajanje tog dokumenta potrebna je saglasnost svih 27 članica EU.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 10. novembra da se nada početku pregovora dok je njena država predsjedavajuća EU do kraja godine.

Sjeverna Makedonija je 2018. godine, poslije dugog neslaganja, postigla kompromis s Grčkom o imenu, što je toj državi omogućilo pristupanje NATO-u prošlog marta.

Vlada Bojka Borisova, u kojoj učestvuje nacionalistička partija VMRO, nedavno je pooštrila ton, kritizirajući zvanično Skoplje zbog nespremnosti da rješava historijske sporove i što Bugarsku predstavlja kao neprijatelja u medijima i historijskim knjigama.

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je u nedjelju da se njihova cjelokupna državna politika i dalje zasniva na jeziku mržnje prema Bugarskoj.

Ranije je rekla kako bi Bugarska mogla staviti veto na pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom ako ta država ne prizna da njen nacionalni identitet i jezik imaju bugarske korijene i ako ne prestane tvrditi da u Bugarskoj postoji makedonska manjina.