Izazvala skandal
122

Bura u Srbiji zbog proslave Svetog Save: Direktorica zabranila obilježavanje u školi

S. G.
U Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Sečnju na sjeveru Srbije, odlukom direktorice Olivere Marjanović, ove godine nije bilo proslave školske slave Sveti Sava.

Ova odluka direktorice Marjanović izazvala je niz reakcija u zemlji, a za kratko vrijeme je dobila mnogo poruka prijetećeg sadržaja.

Ove godine, za razliku od prošlih, nije bilo vjerskog obreda, što znači da sveštenik nije dolazio u školu, nije bilo rezanja slavskog kolača niti predaje kumstva, što je u ovoj ustanovi bila višedecenijska tradicija.

Naime, direktorica Marjanović je još prije dva dana odlučila da će svetosavska priredba u ovoj školi proteći bez prisustva sveštenika, a to je i istakla objavom na Facebook grupi "Ateisti Srbije".

"Prvi put nakon niza godina, u našoj školi neće biti vjerskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smijenjena zbog toga, eto koraka naprijed za našu lijepu Srbiju“, glasi njena objava u pomenutoj grupi.

Mnoge poznate ličnosti i organizacije u Srbiji pružile su poruke podrške direktorici Marjanović putem društvenih mreža.

"Upozoravamo da napadi na Oliveru Marjanović predstavljaju otvoreni pokušaj SPC da u potpunosti preuzme obrazovni sistem u zemlji, te podsjećamo da je iz ove crkve već bilo pritisaka na direktore škola zbog nezadovoljstva klera odzivom učenika na nastavu vjeronauke. A aktuelne poruke državnih zvaničnika o tome da će crkva učestvovati u kreiranju takozvanog nacionalnog udžbenika ukazuju koliko se već odmaklo u nametanju opasnih retrogradnih procesa", poručuju iz udruženja "Građanska Vojvodina".