Ponovljeni postupak
76

"Četničkom vojvodi" Andriji Mandiću uskoro će biti izrečena presuda zbog državnog udara 2016. godine

S. Š.
Andrija Mandić (Foto: EPA-EFE)
Andrija Mandić (Foto: EPA-EFE)
Pred Višim sudom u Podgorici je u ponoćnim satima između četvrtka i petka održano završno ročište u slučaju "državni udar" u kojem je optužen četnički vojvoda, proruski orijentirani i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Riječ je o predmetu koji se odnosi na pokušaj nasilnog rušenja vlasti uoči prijema Crne Gore u NATO.

U ovom predmetu su optuženi i dva ruska, dvadesetak srpskih i tri crnogorska državljanina , uključujući lidere proruskog Demokratskog fronta - Andriju Mandića i Milana Kneževića. Svi oni su optuženi za planiranje napada na institucije i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, na dan izbora 16. oktobra 2016. godine.

Ove osobe se terete za krivična djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti države, terorizma u pokušaju i stvaranja kriminalne organizacije.

Navodi se kako su, na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, planirali nasilno preuzimanje vlasti, napad na Skupštinu i ubistvo tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Prvostepena presuda donijeta maja 2019. godine. Optuženi su osuđeni na ukupno oko 70 godina zatvora, a sinoć je okončan ponovljeni postupak i izricanje presude je najavljeno za 12. juli.

Andrija Mandić (58), dipl. metalurški tehnolog, tu odrednicu ili titulu je dobio 2007. oporukom od Mila Rakočevića, "anonimnog” četničkog veterana, emigranta u Francuskoj, piše o tome Antena M.

U grupi s Mandićem, četnici-vojvode postaju istom oporukom 14 drugih osoba, od kojih još četiri iz Crne Gore: taksista Mileta Pavićević (Podgorica); izvjesni "kolašinski poeta" Vuko Vlahović; Milan Dobrašinović, "sin Svetozara, zamjenika Pavla Đurišića"; tadašnji pomoćnik ministra za dijasporu u Vladi Srbije Miodrag Božović. Svi oni su titulisani: "četničke vojvode srpskih zemalja".