Hrvatska
21

"Cvit Mediterana" se zbog galebova našao u neočekivanom problemu: "Pustite ih, smotani su i glupavi"

V. K.
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell
Iako su galebovi ujedno i sinonim za Dalmaciju, građani Splita su se ovog ljeta našli u specifičnoj i neobičnoj situaciji.

Naime na ulicama grada koji se često opisuje i kao "Cvit Mediterana", posljednjih sedmica može se primijetiti veliki broj mladih galebova koji često prilaze ljudima, a građani ih često vide i kako leže na cesti.

Novinari Slobodne Dalmacije također su zatekli pet mladih galebova kako leže ispred jednog od hotela u gradu. Tim povodom, ornitolog Gvido Piasevoli odgovorio je na pitanje da li u Splitu ima previše galebova.

"Onoliko ih je koliko ih se može održati. Prije dvadesetak godina gotovo da ih nije ni bilo, a sada su se nastanili na ravnim krovovima zgrada na kojima poliježu jaja", rekao je ornitolog za Slobodnu Dalmaciju.

Objasnio je i kako je sada vrijeme kada mladi galebovi napuštaju gnijezda, a kako su još uvijek "smotani i glupavi", ne znaju letjeti.

"Najbolje ih je pustiti na miru, ne trebate nikoga kontaktirati. Njihovi roditelji uvijek su negdje u blizini da ih nahrane", objasnio je.

Govorio je i o tome da li su galebovi postali agresivniji nego ranije.

"Ma ne, možda se uzbude kada se približite mladima, ali sve je to bezopasno. Ponavljam, najbolje je da mlade jednostavno pustite na miru", zaključio je.