Na Kosovu bijesni
113

Dačić objavio da je uhapšen muškarac optužen za zločine nad srbijanskim vojnicima na Kosovu 1999. godine

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić optužio je kako su pripadnici srpske Službe za otkrivanje ratnih zločina uhapsili su F.K. (56) osumnjičenog za ratni zločin nad pripadnicima Vojske Jugoslavije na Košarama iz maja 1999. godine.

"Policijski službenici Službe za otkrivanje ratnih zločina uhapsili su, i uz krivičnu prijavu za izvršeno krivično djelo ratni zločin nad zarobljenicima, priveli na saslušanje i dalje postupanje Tužilaštvu za ratne zločine, osumnjičenog F.K", rekao je Dačić.

On je naveo da se ovo lice sumnjiči za počinjene zločine u maju 1999. godine u rejonu sela Košare na Kosovu i Metohiji nad pripadnicima Vojske Jugoslavije, saopćeno je iz MUP-a Srbije.

Tajnik Ureda za vezu Kosova u Srbiji Fatmir Haxholli reagirao je nakon objave da je Srbija uhapsila državljanina osumnjičenog za "ratne zločine" nad "jugoslavenskom" vojskom 1999. godine na Košarama.

Haxholli je objavom na Facebooku poručio da su jedine koje su počinile zločine na Kosovu, Košarama, gdje su vojne i paravojne snage doživjele fijasko, srpske snage.

"Žalosno je da Srbija, zemlja s najsvježijom historijom ratnih zločina i genocida, ne zna stati s hapšenjima, kako nedavno, tako i danas, prema još nepotvrđenoj obavijesti, koja je medijima u Beogradu poslana iz Ministarstva unutarnjih poslova Srbije", napisao je Haxholli, prenosi Telegrafi.

"Jedini koji su počinili zločine na Kosovu, Košarama, gdje su vojne i paravojne snage doživjele fijasko, jesu srpske snage i ako bi netko trebao biti procesuiran za ratne zločine na Kosovu i Košarama, morao bi biti pripadnik tih snaga", kazao je Haxholli.

Haxholli kaže da Dačić s ovim lekcijama može opstati u srpskoj politici i nakon 30 godina, ali Kosovo je zauvijek u ratu i u miru pobijedilo Srbiju.

"Slava OVK. Slava heroju Agimu Ramaniju i svima koji su pali na Košarama. Slava svima koji su se borili protiv srpskih snaga na Košarama i u sva četiri kraja Kosova", napisao je Haxholli.