Srbijanski ministar
76

Dačić zapjevao pred Erdoganom, u pitanju je pjesma koju mu je pjevao i prije sedam godina

A. L.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić zapjevao je tokom ručka u Palati Srbije kojem je, između ostalih, prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Na snimku koji je objavljen na mreži X u jednom trenutku se vidi i sto za kojim sjede Erdogan, njegova supruga Emine i njihov domaćin Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Dačić je pjevao istu pjesmu koju je pjevao turskom predsjedniku 2017. godine kada je Erdogan također bio u Beogradu. U pitanju ju pjesma "Osman Aga", verzija na turskom jeziku.

Inače, Erdogan je u Beograd došao u četvrtak i to nakon što je prethodno bio u Tirani gdje je obavio niz razgovora s albanskim zvaničnicima.

Erdogan je tokom sastanka s Vučićem odnose zemalja ocijenio riječima da se radi o "zlatnom dobu".

Vučić je poručio da je Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji te da posjeta Erdogana predstavlja značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima.

Njihove teme su bile i situacija na Balkanu i u Bosni i Hercegovini, a tokom razgovora bio je prisutan i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Turski predsjednik je rekao da "Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost regiona". Istakao je i ulogu Turske i riješenost da se zaštiti stabilnost u BiH.

"BiH je politički vrlo ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir, ali i promijeniti što prije, mislim da će Srbija igrati vrlo konstruktivnu ulogu i ja sam mnogo puta to podvukao koliko Srbija igra konstruktivnu ulogu", ocijenio je Erdogan.

Dodik je rekao kako je Erdogan veliki državnik koji teži očuvanju stabilnosti i mira, zalaže se za saradnju bez ucjena i insistira na dijalogu domaćih političara bez miješanja stranaca.