"1 od 5 miliona"
23

Demonstranti ponovo blokirali zgradu RTS-a u Beogradu, protesti okončani pred Vladom

M. N.
Foto: Blic
Foto: Blic
Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu održava se večeras 52. put. Učesnici su se kretali od Filozofskog fakulteta, prema zgradi Vlade Srbije, ali su skrenuli s rute i uputili se prema RTS-u gdje pristalice Dveri blokirale zgradu tražeći da gostuju u programu javnog servisa Srbije.

Dveri su držale blokiranu zgradu javnog servisa od poslijepodnevnih sati. Lider Dveri Boško Obradović je zaključao katancem tehnički ulaz RTS i ključeve ponio sa sobom.

Foto: Udruženje
Foto: Udruženje "1 od 5 miliona"

"Ovo je posljednje upozorenje. RTS nepozivanjem organizatora protesta u svoj program krši Ustav", rekao je Obradović i dodao da time ne ispunjavaju svoju funkciju Javnog servisa.

52. protest #1od5miliona u Beogradu

Posted by 1od5miliona - zvanična stranica on Saturday, November 30, 2019

Kada su im se pridružili učesnici protesta "1 od 5 miliona" su s kamiona pročitali zahtjeve Dveri uz parolu "Svi kao jedan protiv diktature". Taj pokret je zatražio hitan sastanak sa glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem ili dežurnim urednikom kako bi im predočio zahtjeve.
Foto: Udruženje
Foto: Udruženje "1 od 5 miliona"

"Zahtjevi su da večeras u Dnevniku 2 RTS-a gostuju (zamjenik predsjednika Stranke slobode i pravde) Borko Stefanović, jedan od lidera opozicije koji je brutalno pretučen u Kruševcu prije godinu dana, kao i organizatori protesta 'Jedan do pet miliona'", navodi se u saopćenju Dveri.

Nakon pročitanih zahtjeva obje grupe su se uputile prema zgradi Vlade Srbije gdje su izveli performans s velikom krvavom košuljom. Krvava košulja, zapravo, jedna je od metafora protesta i simbolizuje prebijanje Borka Stefanovića, tada lidera Ljevice Srbije, u Kruševcu. Protest je inicijalno i počeo prije godinu dana pod sloganom "Stop krvavim košuljama", piše Blic.

Foto: Udruženje
Foto: Udruženje "1 od 5 miliona"

Demonstranti su nosili parole "Sloboda za Aleksandra (Obradovića)", "Nema sreće bez slobode ni slobode bez pravde" i "Bojkot". I ovi protesti su praćeni zvucima doboša i pištaljki, a na mjestu protesta kolporteri prodaju nedjeljnik NIN sa naslovnom stranicom koja je naknadno povučena, a na kojoj je fotografija snajperske puške na sajamskom štandu i Aleksandra Vučića pored nje.

Foto: Udruženje
Foto: Udruženje "1 od 5 miliona"

Podsjetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra 2018. u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut prije održavanja tribine u tom gradu. Dan poslije napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".