OBUKA PILOTA
0

Dok hrvatski Rafaeli ne budu operativni zračni prostor će im štititi Mađarska i Italija

D.Dž
MORH
MORH
Kako bi se osigurala neometana obuka pilota Rafalea, zadaća dežurnog borbenog dvojca privremeno će se obavljati iz zrakoplovnih baza susjednih savezničkih zemalja Italije i Mađarske.

Zadaća dežurnog borbenog dvojca za nadzor hrvatskog neba privremeno će se obavljati iz zračnih baza Italije i Mađarske, kao što su to činile i ostale članice NATO-a u prijelaznom periodu.

Ministarstvo odbrane Hrvatske je već izvještavalo, zaštitu suvereniteta hrvatskog zračnog prostora provode hrvatski višenamjenski borbeni avioni Rafale, ali privremeno Rafalei ne formiraju dežurni borbeni dvojac kako se ne bi utjecalo na intenzitet obuke pilota i sigurnost letenja te nepotrebno trošili materijalni, personalni i financijski resursi.

Kako bi se osigurala neometana obuka pilota Rafalea, zadaća dežurnog borbenog dvojca privremeno će se obavljati iz zračnih baza susjednih savezničkih zemalja Italije i Mađarske.

MORH je u ranijim odgovorima medijima najavilo da će se to činiti nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma (Technical Arrangement) na nivou oružanih snaga, što su činile i druge članice NATO-a u prijelaznom razdoblju.

Taj su sporazum prošli mjesec u ime ministarstava odbrane potpisali komandanti ratnih zrakoplovstava, a primjena samog sporazuma očekuje se do kraja godine.