Advokatica Melanie Trump
61

Drugi krug izbora: Da li će Slovenija dobiti prvu predsjednicu u svojoj historiji

B. H.
Nataša Pirc Musar (Foto: EPA-EFE)
Nataša Pirc Musar (Foto: EPA-EFE)
Nataša Pirc Musar, uz podršku vlade lijevog centra, danas se takmiči s bivšim ministrom vanjskih poslova Anzeom Logarom, veteranom slovenske konzervativne politike.

Advokatica Pirc Musar je angažovana da štiti interese Melanie Trump tokom predsjedničkog mandata svog supruga, zaustavljajući kompanije koje pokušavaju komercijalizirati proizvode s njezinim imenom.

Predviđa se da će Pirc Musar osvojiti nešto više od 50 posto glasova ispred Logara koji je prema posljednjim anketama između 44 i 49 posto.

Pirc Musar, koja je deset godina bila na čelu državnog tijela za zaštitu podataka, kaže da bi svojom pobjedom postala "glas žena" u Sloveniji ali i Evropi. Iako je predsjednikova uloga uglavnom ceremonijalna, zagovornica ljudskih prava obećala je da će biti "moralni autoritet".

"Predsjednik ne može biti neutralan i nemati mišljenje. Nikada se nisam bojala progovoriti", poručila je bivša TV voditeljica Pirc Musar.

Njezin protukandidat Logar također se takmičio kao nezavisni kandidat, ali je dugogodišnji član Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, koji nije uspio zadržati premijersku poziciju nakon izbora u Aprilu.