"Zlatno doba saradnje"
138

Erdogan u Beogradu sa Vučićem i Dodikom: BiH je politički ranjiva, Srbija igra konstruktivnu ulogu

I. Sa.
Foto: Mreža X
Foto: Mreža X
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravi u Beogradu, a odnose ove dvije zemlje ocijenio je sa izjavom da se radi o "zlatnom dobu".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da je Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji te da posjeta Erdogana predstavlja značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima.

Njihove teme su bile i situacija na Balkanu i u Bosni i Hercegovini, a bio je prisutan i predsjednik entiteta RS Milorad Dodik. Vučić ističe da je nedvosmisleno govorio i o politici Srbije i poštovanju međunarodnog javnog prava.

Turski predsjednik je rekao da "Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost regiona". Istakao je i ulogu Turske i riješenost da se zaštiti stabilnost u BiH.

"BiH je politički vrlo ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir, ali i promijeniti što prije, mislim da će Srbija igrati vrlo konstruktivnu ulogu i ja sam mnogo puta to podvukao koliko Srbija igra konstruktivnu ulogu", ocijenio je Erdogan.

Dodik je rekao kako je Erdogan veliki državnik koji teži očuvanju stabilnosti i mira, zalaže se za saradnju bez ucjena i insistira na dijalogu domaćih političara bez miješanja stranaca.

Očekujući još jedan susret sa Erdoganom na marginama Samita BRIKS-a u Kazanju, Dodik je danas sa turskim predsjednikom razgovarao o privrednoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

"Razgovarali smo i o autoputu koji se radno zove Beograd - Sarajevo, Sarajevo - Beograd, dionica kroz Republiku Srpsku. Mi, naravno, rješavamo ta pitanja sa turskom državom, malo sa FBiH ne ide dinamički kako se to očekivalo, ali mi smo odlučili da u RS finalizujemo sve detalje, i da se onda pojavimo jer to turska strana traži jer se radi o međudržavnom sporazumu, da se pojavimo pred Parlamentom BiH i da tu stvar završimo u pogledu ugovaranja i izgradnje", naglasio je Dodik.

Radi očuvanja mira na Balkanu, dvije zemlje sarađivat će i u namjenskoj industriji, navodi se u saopćenju.

"Moramo da razvijamo saradnju u domenu namjenske industrije da bi mogli da štitimo mir na onaj način kako je potrebno, u tom smislu tokom naših bilateralnih razgovora smo se dogovorili i dali nalog našim saradnicima da počnu da rade na tome", naveo je Erdogan.

Trgovinska razmjena dvije zemlje posljednjih godina je usedmostručena, a do kraja godine preći će 2,5 milijarde eura. Vučić i Erdogan prisustvovali su i poslovnom forumu, koji je okupio predstavnike kompanija iz oblasti saobraćaja, infrastrukture, energetike, turizma, finansija i tekstilne industrije.