Sramotno okupljanje
141

Fašisti u Novom Sadu obilježili "godišnjicu oslobađanja Srebrenice", mnogi građani se usprotivili

D. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici na Trgu slobode u Novom Sadu je organiziran sramotan skup, kojim su profašističke organizacije željele obilježiti "godišnjicu oslobođenja grada Srebrenice".

Međutim, grupa pod nazivom "Antifašistički front 23. oktobar" pozvala je građane da se danas, 11. jula u 19 sati okupe na Trgu slobode u Novom Sadu i spriječe najavljeno okupljanje profašističkih organizacija.

"Pozivamo sve Novosađanke i Novosađane, koji se protive ideji slavljenja zločina i zločinaca, da se 11. jula u 19 sati okupimo na Trgu slobode i spriječimo grupu opskurnih fašističkih štetočina, koja sebe naziva Srpski soko (inicijali SS, zanimljiva koincidencija) da se izruguju žrtvama genocida na skupu ciničnog naziva 'godišnjica oslobođenja Srebrenice'. Ne smijemo dopustiti takvu sramotu u gradu, koji se ponosi svojom slobodarskom i antifašističkom tradicijom", poručili su u pozivu.

Kako se vidi na snimkama, šačica okupljenih članova grupe Srpski soko (SS) verbalno se sukobila sa građanima Novog Sada, koji su se usprotivili slavljenju genocida, a policija je izašla na teren kako verbalni sukob ne bi prerastao u fizički.

Na plakatu kojim je grupa Srpski soko pozvala na obilježavanje "oslobođenja Srebrenice" je prikazan spomenik srpskog političara iz druge polovine 19. stoljeća Svetozara Miletića, koji se nalazi na Trgu slobode, kao i grbovi udruženja "Srpski soko", Republike Srpske (RS) - entiteta u Bosni i Hercegovini, te Grada Novog Sada.

Članovi grupe Srpski soko
Članovi grupe Srpski soko

Također, koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" pozvala je građane da se usprotive javnom veličanju genocida u Srebrenici u Novom Sadu i upozorila nadležne organe da odobravanje okupljanje ekstremnih desničara, koji su najavili da će na Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli, na Trgu slobode organizovati "obilježavanje dana oslobođenja Srebrenice" predstavlja flagrantno kršenje zakona i podršku promociji fašističkih ideologija.

Podsjećamo, deklaracijom Ujedinjenih naroda o Srebrenici iz maja ove godine, 11. jul se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u tom gradu.

Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine donio je presudu u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici bivša Vojska Republike Srpske počinila genocid, te da je za te zločine do sad osuđeno više od 50 osoba, među kojima su i bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić.