Lider tržišta
73

Francuska je zemljama oko BiH prodala vojne opreme i naoružanja za preko četiri milijarde eura

Piše: Dean Džebić
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zemlje regije su od otpočinjanja ukrajinsko-ruskog rata dogovorile i nabavile oružja i opreme u vrijednosti od preko četiri milijarde eura iz Francuske.

Tom prilikom Francuska je, kombinirajući zahtjeve zemalja regije za zanavljanje zastarjele opreme, ali i ulaska na nova tržišta prodaje naoružanja i vojne opreme projektirala i politički utjecaj.

Inertnost zvanične politike Republike Francuske naspram regije Zapadnog Balkana naprsno su prekinule prvobitno spekulacije, a zatim i finaliziranja velikih poslova iz odbrambenog sektora i prodaje naoružanja.

Naglo promijenjena politika prema zemljama regije inicirana je cijelim nizom globalnih, ali i regionalnih sigurnosnih trendova pri čemu prednjači francuska inicijativa za preuzimanje kormila kontinentalnog političkog korpusa Evropske unije.

Od Vardara do Triglava francuska vojna indnustrija je od otpočinjanja ukrajinsko-ruskog rata sklopila cijeli niz sporazuma o prodaji oružja i tehnologije, kojim se uglavnom nadomještaju oprema i sposobnosti vojski čiji su resursi usmjereni na zastarjelu sovjetsku ondosno jugoslovensku tehniku.

Radari i protuzračna odbrana

U ovom trenutku u domenu ratnog zrakoplovstva svih zemalja regije dominira francuska oprema s obzirom da još od 2008. godine nadzor zračnog prostora Slovenije vrše radari kupljeni od francuske kompanije Thales.

Uporedo s tim procesom Slovenija je u procesu nabavke francuskog sistema protuzračne odbrane kratkog dometa tipa Mistral-3 od konzorcija MBDA, a kojeg već u svojim oružanim snagama koriste Hrvatska i Srbija. Proces nabavke istog sistema je prije dvije godine započela i Sjeverna Makedonija iako nema novijih informacija o tom procesu koji je Skoplje započelo sredinom 2022. godine.

Hrvatska je prema javno dostupnim informacijama nepoznat broj ovih raketa platila oko 76 miliona eura, dok je kao ustaljena praksa cijena ovog posla u Srbiji vojna tajna. Prema pisanjima portala Tangosix radi se o nabavci 50 sistema Mistral-3 pri čemu se kataloška cijena ovog sistema kreće oko 400.000 eura što nas dovodi do cijene od otprilike 20 miliona dolara ukoliko nije bilo posebnih specifikacija naručioca.

Pored raketa Mistral-3 Srbija je od Francuske 2023. godine kupila novi AESA osmatrački radar GM400 Alfa sa dometom od preko 500 kilometara, da bi cjelokupni posao proširila i na nabavku mobilnih radara GM200 sa značajno manjim dometom sa procijenjenom cijenom od 15 miliona eura po komadu. Cijena nabavke 22 radara za Srbiju također nije obznanjena ali se kataloški cijena radara GM400 procijenjuje na 20 do 30 miliona eura što ukupno ovaj posao čini težim od 200 miliona eura.

Želju za nabavkom moćnih GM400 radara iz Francuske je izrazila i Bosna i Hercegovina koja zbog nepostojanja primarnih radara nema punu kontrolu svog zračnog prostora. Naime, ovi radari bi omogućili detekciju letjelica u zračnom prostoru BiH na način da bi sve letjelice bile vidljive neovisno o tome da li imaju uključene transpondere (uređaje za praćenje). Međutim, za razliku od susjeda BiH bi zbog manjka sredstava proces ove nabavke pokušala provesti kroz pakete Evropske unije za osnaživanje kapaciteta nadzora zračnog prostora.

Međutim u odnosu na nabavke radarskih sistema i sistema protuzračne odbrane nabavke višenamjenskih lovaca Dassault Rafale predstavljaju najunosniji posao francuske odbrambene industrije u regiji. Prema podacima Vlade Republike Hrvatske nabavka šest polovnih i šest novih Rafala u F3R verziji je koštala 1.152.000.000 eura. S druge strane Srbija je svoje zaobilaženje duge liste i promptniju nabavku platila duplo skuplje sa procijenjenom cijenom na oko 2,7 milijardi dolara, ali uz razliku da Srbija nabavlja napredniju F4R verziju.

Pored ovih ugovora treba istaći i to da kompanije odbrambene industrije Francuske i Srbije vrlo tijesno sarađuju na cijelom nizu manjih nabavki koje se odnose na nabavke sofisticirane telekomunikacijske i optoelektronske opreme za potrebe srbijanskih kompanija. Pored Srbije i Slovenija je 2022. godine potpisala offset aranžman sa kompanijom Thales prema kojem bi kompanije iz Slovenije mogle raditi jedan dio održavanja svojih radara.

Haubice i brodovlje

Na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme Eurosatory, Hrvatska je potpisala pristupanje sporazumu zajedničke nabavke samohodne haubice Caesar 155 mm. Ova nabavka će se relizirati temeljem dogovorenog sporazuma iz programa EDIRPA kojim se sufinanciraju nabavke naoružanja za zemlje članice EU u cilju osnaživanja njihovih vojnih sposobnosti.

Nabavka ovog artiljerijskog sistema koji je postao apsolutni hit tokom ukrajinsko-ruskog rata, izvoedi se po nabavkama artiljerijskih baterija od minimalno šest haubica. Procijenjena vrijednost haubice se kreće od tri do četiri miliona što bi sa pratećim vozilima, rezervnim dijelovima i granatama moglo koštati između 20 i 30 miliona eura.

Prema pisanjima portala DefenceNews Slovenija je već poslala pismo namjere za nabavku Caesar haubice bez navođenja broja naručenih haubica ali nema sumnje da će aranžman biti sličan ili isti kao i sa Hrvatskom.
Crna Gora za razliku od susjeda koji su nabavke iz Francuske usmjerili za zanavljanje opreme kopnene vojske i ratnog zrakoplovstva, zvanično ide u nabavku obalnih ophodnih brodova iz ove zemlje. Prema javno dostupnim informacijama radi se o nabavci dva broda čija je procijenjena vrijednost 120 miliona eura.

Rafal diplomatija

Nabavke zemalja regije koje su u proteklih par godina ostvarene sa Francuskom u velikoj mjeri odražavaju pojave nekih regionalnih odnosa pariteta ali i kontinentalnog ulaska Francuske u sve regije kontinenta. Tako su se podudarili interesi zemalja regije da dođu u posjed visokosofisticirane opreme za svoje oružane snage, ali i francuski ulazak na tradicionalno rusko odnosno američko tržište nabavke oružja.

Suštinski nabavka složenih borbenih sistema, a u prvom redu ratnog brodovlja i borbene avijacije predstavlja duboko političko rješenje domaće vlade za preorijentaciju vanjskopolitičkog kursa ili rjeđe, pokušaja da se nadomjeste tradicionalni dobavljači. Ali sa svakom kapitalnom i strateškom nabavkom dolazi i mogućnost projekcije političke moći ali i kreiranja sigurnosnog kompleksa u regiji.