Komentar iz Srbije
106

Glas iz opozicije: "Očigledna je želja Vučića da predstavi sve Srbe odgovornim za genocid"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja kampanju lobiranja protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici. Pojedini opozicioni zvaničnici u Srbiji smatraju da su njegove akcije kontraproduktivne za srpski narod.
"Očigledna je želja pre svega Aleksandra Vučića da građani Srbije budu dio kolektivne odgovornosti za zločine u Srebrenici", kazao je za Danas.rs Goran Jesić, bivši načelnik općine Inđija i bivši funkciner Demokratske stranke Srbije.

Kako dodaje, sama rezolucija o genocidu u Srebrenici jasno označava krivce i ni na jednom mjestu ne pominje srpski narod kao genocidan.

Sagovornik Danasa je komentarisao "zalaganje" Aleksandra Vučića da na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 23. maja ne bude izglasana rezolucija o genocidu u Srebrenici, kao i odlazak na liturgiju u Hram Svetog Save, u pet ujutru, pred let u New York.

"Predsjednik Srbije ne odustaje od tvrdnji da se u toj rezoluciji cijeli srpski narod proglašava genocidnim, kao i da je namjera da se ukine entitet Republika Srpska iako se u njoj ne pominje ni srpski narod", kaže Goran Ješić.

Dodaje kako je "čovjek koji je bio dio zločinačke grupe, veličao ratne zločince, promovisao ih, ispraćao u Hag i na kraju osuđene zločince vratio u javno život Srbije što kroz svoju partiju što kroz svoje medije ima potrebu da njihove zločine podjeli sa svakim stanovnikom ove zemlje".

"Jasna je namjera da ovim 'nacionalnim' okupljanjem sa crkvom radi sve što jedan civilizovani čovjek ne bi ni pomislio da uradi, pojedinačni zločin poistovjeti sa cijelom državom", zaključuje sagovornik Danasa.

Podsjećamo, Generalna skupština UN-a će 23. maja razmatrati rezoluciju čija je svrha da obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici bude zvanično međunarodnog karaktera, kao što je to slučaj s obilježavanjem godišnjice holokausta i genocida u Ruandi.