Protesti u toku
87

Građani prave prsten oko Vlade Srbije: Traže od Vučića i Vulina da "odu", poručuju da nema nazad

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U toku su protesti "Srbija protiv nasilja", a okupljeni prave takozvani prsten oko zgrade Vlade Srbije.

Nakon što su završena obraćanja glumaca i profesora na bini pušteni su baloni sa transparentima na kojima se poručuje šefu Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandru Vulinu i predsjedniku države Aleksandru Vučiću da "odu".

Glumac Nenad Hadži Maričić pročitao je zahtjeve okupljenih, koji su isti od početka protestnih okupljanja te je poručio da ako do kraja iduće sedmice ne budu ispunjeni zahtjevi protesti će dobiti novi oblik.

"Sa bine ćemo krenuti u nove akcije, zato vas pozivam da vas sljedeći put bude više nego ikad. Nema nazad. Ja organizatore molim u moje ime, u vaše ime, u ime naroda cijele Srbije . Nema nazad. Nema odustajanja. Pobjeda je pred vratima. Gotov je", uzviknuo je Hadži Maričić.

Potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao jeda očekuje da se do kraja sljedeće sedmice završi skupštinsko zasjedanje i da je to rok do kad vlast ima da ispuni zahtjeve protesta.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović istakao je da je više od 1.000 pripadnika akademske zajednice Srbije podržalo zahtjeve protesta.

Podsjećamo, okupljeni građani traže smjenu ministra policije Bratislava Gašića, direktora Bezbjednosno-informatvne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, smjena rukovodstva RTS-a i objektivno izvještavanje o protestima.

Osim toga, građani traže smjenu članova REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy, ukidanje reality i drugih programa koji promovišu nasilje.