Hrvatski šef diplomatije
271

Grlić Radman još jednom o BiH: "Mora se zaustaviti preglasavanje Hrvata"

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je da se mora zaustaviti preglasavanje Hrvata u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini nazivajući takvu praksu protivnom Dejtonskom sporazumu i Ustavu.

"Iz Izbornog zakona treba eliminisati sve one oblike koji diskriminišu ovaj najmalobrojniji narod u izbornom procesu", rekao je Grlić Radman u intervju za Radio televiziju Herceg-Bosne.

Grlić Radman je dodao da bosanskohercegovački Hrvati nisu zadovoljni što im Bošnjaci "majorizacijom nameću" i biraju političke predstavnike.

"To nije niti u duhu, niti u slovu dejtonsko-pariškog sporazuma, a niti u Ustavu BiH. To se treba mijenjati", rekao je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Posljednje izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nametnuo je u martu visoki predstavnik Christian Schmidt, a tiču se tehničkih izmjena. HDZ godinama insistira na izmjenama Izbornog zakona kojim bi se promijenio način biranja člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda, ali vlast na državnom nivou do sada nije postigla rješenje vezano za to pitanje.