Poruka iz Tivata
69

Grlić-Radman kivan na Crnu Goru: Ako usvoje Rezoluciju o Jasenovcu, odgovorit ćemo

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih i evropskih poslova u Vladi Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je da je Hrvatskoj neprihvatljiva i besmislena Rezolucija o Jasenovcu koju bi navodno trebalo da donese Skupština Crne Gore.

On je danas u Tivtu pitao "kakve veze Crna Gora historijski ima sa Jasenovcem".

"Apsolutno nikakve. Niti historijski opravdanim niti je to politički logično. I sigurno će imati našu reakciju ako do toga dođe. Crna Gora bi se trebala suočiti sa vlastitom historijom, ako je sklona rezolucijama. Trebala bi da donese Rezoluciju o božićnom ustanku, ako idemo unazad. U svijesti Crnogoraca to je ostalo kao jedno bolno pitanje", rekao je Grlić Radman, prenosi Radio Tivat.

On se u Tivtu sastao sa hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori.

Kazao je i da nema "zahlađenja odnosa" sa Crnom Gorom.

"Samo dva susjeda koji bi trebali da dijele iste vrijednosti. Mi smo upućeni jedni na druge. Mi smo ispružili ruku i želimo da bude sa prijateljskim stiskom", rekao je Grlić Radman.

Kazao je i da su izrazili želju da posjete školski brod "Jadran".

"Na jedno državno pitanje mi nismo dobili dostojan odgovor. I ta posjeta se neće dogoditi. Mi smatramo da školski brod 'Jadran' pripada Hvatskoj. On je za nas zatvorenik. Od 1933. on je u Hrvatskoj bio stalno. Došao je iz Hamburga pa je navratio u Tivat. Mi raspolažemo sa kompletnom dokumentacijom koja dokazuje da on pripada Hrvatskoj. Ovdje je pitanje dostojanstva, digniteta i simbola. Imamo mi brodova. Ali u svijesti našoj je da je 'Jadran' hrvatska svojina" rekao je Grlić Radman.

On je kazao i da je Hrvatska ostvarila sve vanjsko političke ciljeve i da ta zemlja "može biti uzor zemljama Zapadnog Balkana, prije svega Crnoj Gori".

"Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, na primjer. Sva dokumenta na hrvatskom jeziku mi smo predali Crnoj Gori. Mi smo od samih početka pomagali i pomagaćemo Crnoj Gori. Ali želimo i poštovanje sa crnogorske strane. Sve što ne ide u prilog tome ne možemo pozdraviti. Crna Gora treba da uvidi tu važnu činjenicu hrvatskog snažnog prisustva u ostvarivanju evropske perspektive Crne Gore. Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju ide preko njenog susjeda, koji je istinski zagovornik evropske perspektive Crne Gore", rekao je Grlić Radman.

Sastanku sa hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori, osim Grlić Radmana prisustvovali su predsjednik HGI i poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i otpredsjednikom HGI Ilija Janović.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić i konzulka Hrvatske u Crnoj Gori Jasminka Lončarević.